Luciamorgon i Uppsala domkyrka. Det är vad SVT:s tittare får uppleva på torsdagen, dels på morgonen dels i repris på kvällen: Domkyrkans flick-och gosskörer med Astrid Cederlöf från Järlåsa i spetsen som Lucia och Helen Sjöholm och Benny Andersson som gäster.

När det traditionella luciafirandet i SVT rullar på i gryningen i dag kan Lucian, tärnorna och stjärngossarna i lugn och ro se sig själva på tv. Programmet spelades in under fredagen 7 december.
- Kören sjöng bra och Helen Sjöholm och Benny Andersson var trevliga, kommenterade och lyfte fram oss när vi var duktiga. Benny klappade i händerna och kom fram och pratade med de yngsta koristerna, säger Astrid Cederlöf, 14 år.

Själv var hon lucia, ett uppdrag hon gläds över och har förvaltat med både eftertänksamhet och glädje.
Hela tv-inspelningen klarades av under en dag, med några få omtagningar och med programmet delat i tre delar med korta pauser emellan.
- Överlag gick det väldigt bra. Alla brydde sig om varandra och de äldre koristerna hjälpte de yngre när det behövdes.

Ibland har lucian enbart rollen av tyst, högtidlig och vacker frontfigur i luciatåget, men inte i årets Luciafirande i Uppsaladomen.
- Nej, jag sjunger också och det är jag glad för, att jag är en i kören. Roligast att sjunga för tv-inspelningen var Bereden väg för Herran. Den sjunger vi i skolan också, men körens arrangemang är roligare, säger Astrid Cederlöf.

Kören, kan tilläggas, består av Domkyrkans gosskör - som har julkonsert i Konserthuset i kväll - och flickkör, tillsammans runt 160 personer.

Astrid Cederlöf går i årskurs 8 i Uppsala musikklasser. Där sjunger hon andra sopran, men i flickkören i Luciatåget sjunger hon andra alt, alltså den lägsta, djupaste stämman.
Förutom att sjunga spelar Astrid Cederlöf piano och gitarr.
- Tidigare spelade jag altflöjt, men det gör jag inte längre, säger hon och berättar att hon trivs i musikklasserna som håller till i gamla seminariet.
- Skolan är som Hogwarts med långa korridorer och stora salar. Väldigt bra akustik för sångklasserna! En del salar har byggts om för de särskilda behov ensemblerna har.

Astrid Cederlöf har inte bestämt sig för om hon ska fortsätta i musikgymnasium efter grundskolan. Det beror på vilket intresse hon kommer att fokusera på.
- Jag är intresserad av film, skulle vilja bli filmregissör. Vi brukar hyra film på nätet. Hungerspelen är en bra film, som ligger väldigt nära boken. Där har de lyckats få fram rätt känsla. Man ser att det döljer sig mycket under folkets neutrala masker ...
Journalistik är ett annat intresse:
- Jag tycker om att jämföra tidningar, till exempel hur UNT och DN behandlar sitt material. Det syns att DN jobbar mer med sin tidning ..., men jag tycker om UNT också.

Astrid Cederlöf läser dessutom gärna skönlitteratur. Mest fantasy och science fiction...
- ... och en del deckare. Camilla Läckberg till exempel. Fast nu har jag just inte läst någonting på flera veckor. Det har varit så oerhört mycket jobb med lucia!

Fotnot: Hogwarts är Harry Potters trollkarlsskola i J K Rowlings romaner.