Vi träffas å det hastigaste, mellan två provföreställningar av pjäsen på gruppens hemmascen, Den lilla teatern i Uppsala. Dess foajé är lätt kaotisk när en småbarnsgrupp som sett föreställningen ska lämna lokalen med sina pedagoger, medan ett annat förväntansfullt gäng i åldrarna tre till sju år ska göra entré.

Strax ska de få se berättelsen om clownen Tjarli, som kommer försent till avresan med cirkusen och som blir lämnad kvar och hans möte med fina frun, hennes hund och hungriga fåglar och möss. Tjarli är alldeles för snäll och ger bort all sin mat som han har i en stor, kanske magisk väska. Hans mage kurrar av tomhet och han känner sig så ensam.

Denna godmodiga clown, spelad av Erik Lidholm, fattar ett riktigt dåligt beslut för att äntligen få tillhöra någon form av gemenskap. Fina frun, gestaltad av Maud Nyberg, är till en början väldigt sträng mot honom, men visar så småningom andra sidor.

Artikelbild

| Mellan två provföreställningar instruerar regissören Ronald Brandel skådespelarna Maud Nyberg och Erik Lidholm till Panikteaterns nya pjäs "Äntligen Tjarli!".

– Så kan det vara. Vi vill väl alla höra till och de flesta av oss behöver gemenskap, oavsett ålder, säger Ronald Brandel som regisserat föreställningen och skapat scenbilden.

– Pjäsen var Mauds idé. Vi började skriva på den tillsammans under en semestervecka i Spanien.

Maud Nyberg berättar att en liten pojke sagt efter föreställningen att det var så sorgligt allting.

– Men han suckade så lättad av att det ordnar sig på slutet.

Artikelbild

Flera dockor ingår i föreställningen gjorda av Charlotte Kringstad. Den cirkusinfluerade musiken som är med har skrivits av Erik Lidholm som också spelar flera instrument på scenen. Även de är framtrollade ur hans magiska väska. För trolla har han fått lära sig inför rollen från filmer på youtube.

Hela veckan har Panikteatern spelat föreställningen för skolklasser och förskolebarn på hemmascenen. Vårsäsongen på Den lilla teatern avrundas med den offentliga premiären av "Äntligen Tjarli!".

Artikelbild

| Erik Lidholm i titlerollen som clownen Tjarli som blir lämnad av cirkusen.

– Tack vare att politikerna ändrade regelverket för kulturbidrag till klasser och förskolegrupper har det har aldrig varit så mycket publik som har velat komma till våra föreställningar som nu. Och vi har teatergrupper som står på kö för att få spela här på Den lilla teatern. Det är så roligt att det äntligen satsas på barnteatern, säger Maud Nyberg.

Tiill sommaren ska hon hålla i barn- och ungdomsteaterverksamhet för skollediga i Den lilla teaterns lokaler. Till hösten väntar rollen som fina frun igen då föreställningen av "Äntligen Tjarli!" åter ska spelas på Den lilla teatern.