Om ingen dömde dig, vad skulle du då vilja prata om? Den frågan ställde Make Equal i en enkät som män fick svara på. Och responsen var överväldigande.

Vi fick en mängd hjärtskärande historier om ensamhet, osäkerheter, om ångest och känslan av att inte räcka till och inte kunna leva upp till mansbilden, berättar Ida Östensson, grundare till Make Equal.

Bidra till samtycke

19 mars lanseras boken "Allt vi inte pratar om"., som även släpps som podd. Den bygger till stor del på det material som har skickats in. Förutom personliga berättelser finns här även tips på hur män kan bidra till att skapa en samtyckeskultur, även det baseras mestadels på enkätsvaren. Detta varvas med intervjuer där både kända och okända män bland annat talar om mansrollen.

Med i projektet finns också författaren Thor Rutgersson. Han kontaktade Ida Östensson 2016, då Make Equal genom hashtaggen #killmiddag uppmanade män att samlas och prata om mansrollen efter alla rapporter om omfattande trakasserier och övergrepp på musikfestivaler.

Svårt att få igång

Thor Rutgersson märkte själv att det var svårt att få i gång samtal om män och manlighet när han försökte. Det var först när han berättade om att han i tonåren vid några tillfällen hade tryckt sig mot tjejer på konserter som det började hända något.

Då hörde jag av mig till Ida och sade: Kan vi inte göra någonting så att det blir lättare för andra? Tanken var att hitta män, både kända och okända, som kunde tala om de här frågorna.

Nu hoppas båda två att projektet kommer att bidra till att bredda jämställdhetsarbetet.

Framförallt vill vi bidra till att det här samtalet som har startat fortsätter och fördjupas, att fler anordnar killmiddagar, att fler pratar med manliga vänner och kollegor på olika sätt och att det blir lättare att ta det steget, säger Rutgersson.