Var det dags att byta ut den gamla flygeln?

– Ja, den har använts i omkring 100 år och fungerade i och för sig bra. Men eftersom kyrkorummet används så ofta så har flygelns ålder skapat en del stress och nervositet för om den ska hålla för ännu en konsert. Den har krävt en del service så för ett och ett halv år sedan bestämde vi oss för att starta en insamling för att kunna köpa en ny flygel.

Hur har det gått?

– Mycket bra. Vi har fått in pengar från organisationer, föreningar, stiftelser, privatpersoner och församlingsmedlemmar. Vi hade också en ekonomisk grundplåt sedan vi sålt en cembalo.

Och nu står den nya flygeln på plats inför helgens två konserter?

Ja, vi valde efter samråd med pianister och andra experter en Yamaha med en prislapp på 387 000 kronor. Den är mycket prisvärd och kostar hälften så mycket som exempelvis en Steinway.

Lördagens invigningskonsert har rubriken "Flygelfyrverkeri"!

– Vi valde den rubriken mycket på grund av att det är ett färgstarkt program vi satt ihop. Vi inleder med Chopin med Mats Jansson vid flygeln. Olle Persson sjunger romanser av Schubert och Stenhammar, och cellisten Mats Olofsson spelar verk av Beethoven och Rachmaninoff. Efter paus blir det körmusik med Uppsala akademiska kammarkör och improvisationsmusik med Trio X som final.

Till sist, vad hände med den gamla flygeln?

– Den behåller vi. Nu står den i en annan sal här i Missionskyrkan och används av bland annat Kulturskolans yngre elever. Enligt vår tekniker Andreas Risberg är den visserligen gammal men förbluffande bra.