Klockan 18 på torsdagskvällen premiärvisas den 18 minuter långa filmen på mötesplatsen Kulturpunkten i Gottsunda centrum inför publik. Det blir också ett panelsamtal dit bland andra politiker bjudits in för att diskutera innehållet. I likhet med de två tidigare filmerna i serien innehåller tredje delen berättelser och röster från boende i Gottsunda.

– Hela serien bygger på att vi låter människor som bor i stadsdelen komma till tals och berätta om sånt som är bra och sånt som inte är bra, säger filmaren Anders Land.

Han har slagits av att det finns flera väldigt olika bilder av Gottsunda. Genom att låta personer med olika erfarenheter och åsikter figurera ges en mer heltäckande och nyanserad bild, anser Anders Land.

Artikelbild

| Filmaren Anders Land är aktuell med tredje avsnittet av dokumentärserien "Vi är Gottsunda".

– Vissa lyfter fram gemenskapen och den goda grannsämjan, andra fokuserar på bristande integration, otrygghet och kriminalitet.

En pappa i avsnitt tre berättar att många föräldrar inte vågar sätta gränser för sina barn av rädsla för att bli anmälda till socialtjänsten. Det kan handla om att yngre barn tvingar sig till att få vara ute alldeles för sent på kvällen eftersom föräldrarna inte vågar sätta gränser. Enligt pappan i filmen förekommer och fungerar sådan utpressning eftersom föräldrarna har för dåliga kunskaper om det svenska samhället.

Men det finns också positiva berättelser. En nyinflyttad kvinna med barn stortrivs och hyllar sina grannar och den vänlighet hon mötts av.

I november kommer den fjärde och sista delen i dokumentärserien. Varje del är drygt 15 minuter lång och kan ses på de digitala plattformarna Facebook och Youtube.