– Jag är egentligen redan färdig, men jag känner en stark skaparlust och tänker fortsätta bättra på och lägga till in i det sista, säger Helena Laukkanen.

Hennes verk "Shelter" invigs i dag, fredag 18 maj, och finns sedan att beskåda i Gottsunda centrum i ett halvår. Därefter ska en annan konstnär skapa ett verk på väggen.

– Jag har ingenting emot att verket kommer att målas över, att det inte är något beständigt jag skapar ger mig faktiskt inspiration, säger Helena Laukkanen.

Artikelbild

| Bob Dylans låt "Shelter from the storm" är en inspirationskälla till Helena Laukkanens väggmålning

Helena Laukkanen har tagit över den sex gånger fyra meter stora väggen efter konstnären Gudrun Westlund, som i sin tur tog över den efter konstnären Jennie McMillen.

– Jennie McMillen tog över efter Christopher T. Long, som i sin tur tog över efter Kajsa G. Sjölén, säger Gijs Weijer, medlem i ateljéföreningen Konstjord, som ligger bakom projektet

Gijs Weijer var först ut med att skapa ett verk på väggen, och man har planer på att i framtiden ge ut en bok om projektet och på så vis samla verken.

Helena Laukkanen är alltså den sjätte konstnären i ordningen som får skapa ett verk på väggen, och projektet har nu hunnit sätta sig hos Gottsundaborna.

– När vi började med projektet frågade de som gick förbi vad vi höll på med, nu frågar de vad det ska bli den här gången, säger Gijs Weijer.

"Shelter" är ett virrvarr av olika figurer och linjer, men de röda strumporna, knytblusen och inte minst Pussy Riot-huvan skapar en röd tråd i verket.

– De är allesammans politiska kvinnliga plagg, att bära dem skapar samhörighet och fungerar som ett skydd för den enskilda kvinnan, säger Helena Laukkanen.

Helena Laukkanen ser väggmålningen som ett lustfyllt experiment där hon kan skapa något som skiljer sig från vad hon brukar göra.

– Jag brukar mest teckna svartvitt, men nu kände jag att jag kunde brassa på med en massa färg för en gångs skull, säger hon.

Samtidigt, fortsätter Helena Laukkanen, måste hon förhålla sig till platsen och tänka på att det är ett offentligt konstverk som ska bli en del av Gottsundabornas närmiljö.

– Jag tecknar i vanliga fall mycket nakna kroppar, det har jag valt bort den här gången, säger hon

Å andra sidan, fortsätter Helena Laukkanen, finns det alltid någon som inte kommer att gilla verket av en eller annan anledning.

– Alla ser olika saker när de ser ett konstverk, det är en del av det roliga, säger hon.