Vid den gamla kreatursmarknaden i centrala Uppsala flyttar snart konstnärskollektivet Haka, Teater C och danskompaniet Autopilot in för att tillsammans starta ett nytt kulturhus. Men redan i nästa vecka blir det smygöppning då Haka under två veckor arrangerar utställningen ”Action in Art!” med fokus på rysk konstaktivism. Natasha Dahnberg är en av fem konstnärer i Haka och hon menar att temat knappast var en slump.

– Rysk, politisk aktivism är extremt framgångsrik nu och den konflikt som blossat upp mellan Ukraina och Ryssland gör den än mer aktuell. Det kanske mest ­kända exemplet är performance­gruppen Pussy Riots aktioner. Som den punkbön de framförde i Frälsarkatedralen i Moskva och sedan fick fängelsestraff för, säger hon.

En av dem som kommer att ställa ut på ”Action in Art!” är medlem i Pussy Riot – den ryska konstnären Lusine Djanyan. Hon deltog bland annat i deras aktion vid OS i Sotji i år. Men Natasha Dahnberg poängterar att hon inte är här för att utföra några aktioner.

– När man gör aktivistisk konst så fungerar ­själva konstverken inte utan sitt sammanhang. Och ­eftersom Pussy Riots aktivism är riktad mot Ryssland så kan de inte göra några aktioner här i Sverige. Lusine Djanyan kommer i stället att visa upp sina installationskonstverk.

Det ena verket består av femhundra små kartonggubbar. De är avbildningar av människor som deltog i den stora demonstrationen mot presidentvalfusket i Moskva 2012.

– Hon åkte dit och fotade demonstranterna och målade sedan av dem för att visa hur olika människorna är som deltar i motståndet mot Putin. Konstverket har bara visats en gång förut, i Kiev 2012. Men då stod det bara framme i fyra timmar innan det blev censurerat. Så det blir nästan nypremiär här!

Den andra ryska konstnären är Victoria Lomasko som är mest känd för sina domstolsteckningar från olika politiska rättegångar. De teckningar som ställs ut på Köttinspektionen visar bland annat domstolsprocessen mot just Pussy Riot och demonstranterna i Moskva. Till utställningen kommer även finska Minna Suoniemi för att visa videon ”Miss Kong” som ifrågasätter de föreställningar som finns om kvinno­rollen. Dessutom ställer serie­tecknaren Liv Strömquist ut en aldrig tidigare publicerad serie om intimkirurgi och synen på det kvinnliga könet.

Den första maj slår vernissaget upp dörrarna och den tredje hålls ett panelsamtal med de ryska konstnärerna som kommer prata om sina verk och visa upp videodokumentationer. Framöver hoppas Natasha Dahnberg på att Köttinspektionen kan ha breda samarbeten med många kulturutövare i Uppsala.

– Vi har så mycket planer! Men vi är jätteöppna för alla typer av kreatörer som behöver ett tak över huvudet.

Haka, Teater C och Dansgruppen Autopilot har beviljats ett särskilt stöd på 400 000 kronor från kulturnämnden för att göra det möjligt att hyra lokalen.