– Jag tycker det är kul att titta på high school filmer och att den där tonårsmesigheten är så rolig att arbeta med, säger Idun Baltzersen.

Två stora stegar står uppställda i rummet som från och med nu är tänkt ska användas för lite mer experimenterande konst på Uppsala konstmuseum, Studio 4.

Två av rummens väggar bär ett collage som är på väg att färdigställas. Nedför den ena stegen kommer Idun Baltzersen själv och ett av elementen till verket, monterat på stadig kartong svajar till av luftdraget.

Artikelbild

| Idun Baltzersen ställer ut på Uppsala konstmuseum.

– Jag gjorde färdigt de olika delarna hemma i ateljén men nu ska de sammanfogas på väggarna, berättar hon.

– Det är inte planerat hur bilderna ska sitta, utan det växer fram här i rummet.

På en vägg bakom oss sitter Peter Tillbergs kolteckning ”Vampyrangrep” och det är det verket ur Konstmuseets samlingar som Idun Baltzerzen valt att kommunicera med i utställningen.

Hennes collage innehåller flera unga kvinnor som står med ryggen mot betraktaren. De har både ristats och tecknats fram.

– Att mina figurer har en auktoritet är viktigt för mig. Jag har tecknat det mesta efter fotografier och det har jag gjort flera gånger för varje motiv. Det arbetssättet tycker jag är intressant, säger hon.

Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent vid Uppsala konstmuseet, visar på influenser av Caspar David Friedrich, amerikanska high schollfilmer och norsk landskapsmålning i collaget.

– Idun har både klassiska konstreferenser och populärkulturella sådana i sina verk, säger hon.

Utställningen " Dialog i teckning" kan ses till och med 16 augusti.