Tack vare ökade medel har Kulturrådet möjlighet att dela ut mer bidrag till den fria scenkonsten inför 2019. Av de aktörer som nu får dela på 90 miljoner kronor är två Uppsalabaserade­– SU- EN Butoh Company och Köttinspektionen Dans.

– Vi är superglada och nöjda. Vi sökte och fick bidrag första gången förra året, och nu fick vi 100 000 kronor mer, säger Kajsa Wadhia, konstnärlig ledare på Köttinspektionen Dans, som får 450 000 kronor.

Köttinspektionen Dans är en mötesplats för experimentell dans och koreografi som har funnits sedan 2016. I programmet finns föreställningar, workshops, den årliga performancefestivalen Revolve och residens för danskonstnärer. Bidraget kommer att användas till internationellt konstnärligt utbyte.

Artikelbild

| Koreograf. Kajsa Wadhia, konstnärlig ledare på Köttinspektionen Dans.

– Vi har ett nytt projekt där vi bjuder in koreografer från andra länder, som sedan får bjuda in varsin annan koreograf som de vill spegla mot, säger Kajsa Wadhia.

Hon menar att Köttinspektionen Dans har fyllt ett tomrum, då Uppsala tidigare har saknat en scen för utforskande dans och koreografi. Lokalen på Strandbodgatan, som delas med utövare av konst och teater lämpar sig särskilt bra för experimentella föreställningar.

– Verksamheten håller hög kvalitet och det pågår mycket i huset, även om vi kanske inte är supersynliga i Uppsala ännu, säger Kajsa Wadhia.

På listan över aktörer som får bidrag från Kulturrådet syns flera olika uttrycksformer, förutom dans och teater ges pengar till dockteater och cirkus.