På klisterlapparna står att man inte får fotografera konstverken. Lapparna är orange och påminner om varningstexter på bekämpningsmedel.

– Människor som sett klisterlapparna har hört av sig till oss och undrar om det stämmer att man inte får fotografera konstverken men det är felaktigt. Det är vad jag förstår inte olagligt för privatpersoner att fotografera konstverken och även lägga ut  i sina sociala medier, säger Tuva-Li Peter, intendent offentlig konst, Uppsala kommun.

De första lapparna upptäcktes 11 april och kan ha ett samband med den juridiska processen mellan Wikimedia och Bus (Bildkonstupphovsrätt i Sverige), som resulterade i att Wikimedia inte fick lägga upp en databas av offentliga konstverk utan upphovsmännens tillåtelse.

Artikelbild

– Det är ju väldigt tråkig om medborgarna och hitresta turister tror att det inte får fotografera konstverken och lägga ut bilder på sig själva och verken, säger Tuva-Li Peter.

LÄS MER: Het debatt om konstbilder på nätet

Konstverken som fått klisterlappar på sig står i centrala Uppsala. Några av skulpturerna av dem är Tony Craggs två skulpturer vid resecentrum, en annan är Knutte Westers "Child carrying wings" i Carolinaparken och Gunnar Wennerberg i Odinslund.

Limmet i klisterlapparna kan förstöra konstverkens ytskikt. Ju längre de får sitta desto större kan skadorna bli, eftersom limmet härdas. Speciellt utsatta är skulpturer i brons. Uppsala kommuns konservator åtgärdas skadegörelsen som är polisanmäld.

– Flera gånger har det hänt att nya lappar satts upp så fort konservatorn gjort rent, säger Tuva-Li Peter.

Skadegörelsen innebär omfattande kostnader för Uppsala kommun.