Ett av säsongens första musikevenemang är Brännbollsyran i Umeå som är planerad att dra igång den 28 maj. Festivalgeneralen David Arkhult berättar för TT att de ännu inte har tagit något beslut om festivalens framtid, men att de arbetar efter olika scenarier. Ett av dem är att möjligen skjuta upp festivalen, men ingenting är klart.

Följer samhällsutvecklingen

Håkan Hellströms två första konserter på Ullevi är planerade att äga rum den 12 och 13 juni, tidigare har den folkkära artistens spelningar lockat över 70 000 personer till arenan. Än så länge är arrangören FKP Scorpio inställda på att köra.

"Vi planerar i dagsläget att genomföra konserterna. Det är för tidigt för att ta några beslut, men vi kommer informera våra besökare om någonting ändras. Vi för dagligen dialog med myndigheter och instanser vad gäller alla våra konserter och utvecklingen i samhället", säger presskontakten Kajsa Apelqvist i ett mejl.

Även Clandestino Festival hoppas på att kunna genomföra evenemanget den 4 till 7 juni som planerat, men skriver samtidigt i ett pressmeddelande att de inte kan garantera att festivalen kommer se ut som den brukar. De utesluter däremot att Clandestino Festival skulle bli ett evenemang på nätet.

"Vi vet att vi måste fortsätta. Vad som än händer så kommer tider då vikten av kulturutbyten är större än de skräckscenarier och domedagsprofetior som sprider sig inom vår världs stängda gränser", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Vill inte kommentera

Sweden Rock i Sölvesborg lockade förra året ungefär 35 000 biljettköpare per dag. I samband med regeringens beslut om publikrestriktioner meddelade festivalen på sin hemsida att de har siktet inställt på att genomföra festivalen och att de "fortsätter jobba stenhårt med förberedelserna för att leverera en riktig kanonfestival i sommar".

De motiverar beslutet med att det är flera månader kvar till den 3 juni när festivalen drar igång. Utöver den informationen vill Sweden Rock inte kommentera situationen.

Internationellt sett har festivaljätten Glastonbury i Storbritannien ställt in på grund av regeringsåtgärder och det rådande osäkra läget. Den skulle ha dragit igång den 24 juni.

Roskildefestivalen i Danmark planerar däremot för att genomföra sommarens festival, skriver de på sin hemsida. Den äger rum mellan 27 juni och 4 juli.