På fredag tar namn som Zara Larsson, Icona Pop och Molly Sandén över scenen i Botaniska trädgården.

– Det ska bli så kul. Jag tror att det kommer att bli ett jättehärligt häng och att festivalen kommer att vara trygg eftersom den är ”catered to women” (gjord för kvinnor), säger hon när UNT pratar med henne på telefon.

Senast Zara Larsson spelade i Uppsala var på Konserthuset i augusti 2015. Men någon direkt relation till Uppsala har hon inte.

Artikelbild

| Sångerskan Janice nominerades till årets nykomling på Grammisgalan 2018. Nu kommer hon till Queens of pop.

– Jag har varit där några gånger, men aldrig på Valborg eller så. Men det ska bli superkul att spela i Uppsala, säger hon.

Året därpå spelade hon på Bråvalla festivalen. Efter den konserten kom det in en anmälan om våldtäkt i publiken. Artisten reagerade starkt i ett Twitter-inlägg: ”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar.”

Hon har senare sagt att det är machokulturen hon hatar.

Anmälda sexualbrott på festivaler har ökat de senaste två åren. Sommaren 2017 gjordes 150 anmälningar, enligt en granskning av Metro.

Artikelbild

| Duon Icona Pop spelar också på Queens of pop på fredag.

I år blåser andra vindar – som festivalen Queens of pop. Där kvinnliga artister lyfts fram i en i övrigt mansdominerad musikbransch.

Det är något Zara Larsson välkomnar.

Artikelbild

| Zara Larssonvar var den mest strömmade svenska artisten på Spotify 2017. Här uppträder hon på en musikfestival i Chicago.

– En festival med manliga artister kallas ju bara festival, inte en mansfestival. Det är på tiden att kvinnor tar den plats de förtjänar och inte bara slängs in för att arrangörerna ska känna sig duktiga, säger hon.

Hon tycker att mycket behöver förändras, men att det finns en stöttande kultur bland de kvinnliga artisterna i branschen.

– Personligen känner jag att det finns en gemenskap och ett systerskap, i alla fall i Sverige. Jag känner nästan alla som ska uppträda på Queens of pop och jag är så taggad på att se de andra köra sin grej.

Zara Larsson har blivit en stark röst för feminism men har samtidigt fått utstå mycket hat. Hon berättar hur hon ser på sin roll som förebild.

– Jag känner att jag har ett ansvar att förvalta. Jag inspireras av Beyoncé. Hon har ingen blogg där hon skriver sina åsikter och tankar men kan förändra genom sin musik. Bara grejen att hon fick vara huvudnummer på festivalen Coachella och var den första svarta kvinnan som någonsin har varit det. Det är att skriva historia och vara revolutionär.

Vad driver dig?

– Jag klarar inte av orättvisor, jag är så som person. Om jag tycker att något är fel har jag absolut inga problem att säga det.

Kan du känna att pressen blir för stor?

– Ja, ibland känns det som jag är talesperson för feminism i Sverige. Men Gud, jag lär mig nya grejer hela tiden. Såklart jag tycker om att folk ser på mig som någon står upp för kvinnor. Men samtidigt kan jag känna att hur ska jag kunna leva upp till det här? Men jag försöker bara vara mig själv och säga vad jag tycker och tänker.

Just nu jobbar Zara Larsson på sitt tredje album.

– Det är fortfarande pop, men förhoppningsvis bättre. Jag känner mig mer involverad i den här processen än i den förra. Jag tar mer kontroll över det jag gör på riktigt.

Kommer albumet inom en snar framtid?

– Det gör det absolut.