När UNT får kontakt med trummisen Nelly Daltrey är det morgon och hon befinner sig på ett hotellrum i London. Gitarristen och sångerskan Tuva Lodmark sover fortfarande, måhända trött efter gårdagskvällens konsert då de spelade på musikpuben The Old Blue Last, en spelning som gick bra.

– Det är alltid kul att spela i Storbritannien. Vi har många fans här och det brukar allt dyka upp en hel del svenskar i publiken, säger Nelly Daltrey, som hoppas på en längre och sammanhållen turné i öriket framöver.

Den pågående turnén med stopp i Uppsala på onsdag avslutas på Debaser i Stockholm i slutet av november. Då har de hunnit kuska runt under nästan två månader med två fullängdsalbum (”Pale Honey” 2015) och pinfärska ”Devotion” samt debut-EP (”Fiction” 2014) i ryggen. Självförtroendet är förstås på topp eftersom hyllningar och lysande recensioner har följt de två 25-åringarna ända sedan starten. Efter debutalbumet fick de bland annat en P3 Guld-nominering som Årets nykomling.

Artikelbild

| Ute på turné. Nelly Daltrey och Tuva Lodmark spelar på Katalin på onsdagskvällen.

Den allra mest spelade låten på Spotify är deras cover på Abbas ”Lay all your love on me”, men den finns överraskande nog inte med på spellistan under turnén. I Pale Honeys tolkning blir Björn och Bennys klassiker en naken och avskalad låt som drivs av gitarriff och dova trummor, precis som de flesta av Göteborgsduons egna låtar.

– Jag har varit ett stort Abba-fan ända sedan jag var barn och älskar många av deras låtar. ”Lay all your love on me” spelades på en fest på vårt bokningsbolag och då fick vi idén att vi skulle göra den på vårt sätt. Vi har kontaktat Björn och Benny och fått svar från deras bolag att de gillade inspelningen, berättar Nelly Daltrey.

Trots den lyckosamma Abbatolkningen lär det inte bli någon coverplatta i framtiden utan fokus ligger på egenskrivet material. Textmässigt handlar Pale Honeys låtar ofta om relationer med mycket inspiration från deras egna liv. Tredje singeln från nya albumet, ”Get These Things Out of My Head” kretsar exempelvis kring tvångssyndrom, något som Tuva Lodmark lidit av sedan tidiga tonår.

– Det är vanligare än vad folk tror och jag vill sprida lite ljus över det. Visa att man inte är ett ensamt och sjukt freak vilket i alla fall jag känt mig som, skriver hon i ett mejlat tillägg till intervjun.

Hon och Nelly Daltrey började spela tillsammans i åttan på högstadiet, uppmuntrade av en matematiklärare. Nelly saknade då erfarenhet av att spela instrument medan Tuva hade tagit lektioner i klassiskt pianospel.

– Vi var klasskamrater och väldigt blyga. Vi testade olika instrument och spelade en del med andra men upptäckte att det fungerade bäst med bara oss två.

Live och på skiva har de numera förstärkning i form av producenten Anders Lagerfors som spelar gitarr, bas och synth.