Under kvällens deltävling av Melodifestivalen från Linköping figurerade två kända Uppsalaansikten i tv-rutan: komikern och Youtubern Daniel Norberg samt rapartisten Dani M.

Vissa saker är tydligen aldrig för tidiga att skämta om och årets Mello verkar höra dit. Som mellanakt dök Daniel Norberg upp i ett avancerat klädbytarnummer där han gjorde parodier på årets finallåtar.

Publiken fick, på kortkort tid, bekanta sig med karaktärer som Owe Träsmak, Ace Flightmode och Kondition-Henrik Fjälltur.

Daniel Norberg har jobbat fram numret tillsammans med sin bror Emil och duon gjorde succé förra året med en Melloparodi på Youtube. Så här kommenterar Emil Norberg akten i ett klipp på SVT:

– När SVT hörde av sig och frågade om vi kunde göra det här live så sa vi: nej, det går inte. Det bygger på så pass snabba övergångar. Då sa de att de löser det.

Dani M framträdde i en mellanakt tillsammans med bland annat den hyllade rapparen Linda Pira i ett nummer som rosas på sociala medier.

”Om man bara kunde rösta på Dani M och Linda Pira”, skriver en person på Twitter.

En annan skriver: ”Mello steg något fruktansvärt i mina ögon när man kastar in Dani M och Linda Pira i mellanakten”.

Men det är inte enbart hyllningar som skrivs. Många är också kritiska mot att SVT valt att plocka in Uppsalaartisten i programmet. Dani M har tidigare varit i blåsväder för att ha uttalat sig antisemitiskt och konspiratoriskt.

”Dani M i Melodifestivalen? Det måste vara beviset på att hans tidigare uttalanden om judekontrollerad media och bankväsende är glömda och förlåtna.” Skriver en användare på Twitter.

Willy Silberstein, tidigare ordförande för svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) uttalde sig även i Expressen om Dani Ms medverkan.

– Jag tycker att det är olämpligt. Det här är ju att ge en väldigt stor scen till en person som ovanligt tydligt har uttryckt väldigt antisemitiska åsikter. Och det är inte vid enstaka tillfällen utan det handlar om ett mönster, säger Willy Silberstein, som i dag sitter i styrelsen för SKMA, till Expressen.

SVTs chef för Melodifestivalen Anette Helenius ser dock inga problem med Dani Ms medverkan i mellanakten.

– Jag har svårt att se det för det han gör tycker jag inte på något sätt är stötande, kränkande eller upprörande. Jag har jättesvårt att se en sådan sak som redan är utagerad skulle aktualiseras på grund av det han gör i vårt program, säger hon till Expressen.

Rappartisten Dani M har tidigare själv talat ut om sina uttalanden med UNT.