Skådespelarna i Teater Blanca håller på att samla ihop sig till repetition på den egna scenen vid Österplan i Uppsala. Pjäsen Resenärerna, som har premiär på fredag 27 januari, har fått underrubriken en diktkabaré. Det är en något mer allvarlig satsning för teatergruppen än tidigare. Men dikter har de jobbat med sedan gruppen startades på olika sätt. Medlemmarna har till exempel skrivit egna. De är mycket nöjda med att föreställningens poetiska tema valdes före det att Tomas Tranströmer fick Nobelpriset. Delar av två av pristagarens dikter är med i manus.

Men åter till repetitionen. Ragnar Björk börjar läsa första strofen ur en Ferlindikt: ”I livets villervalla/vi gå på skilda håll./ Vi mötas och vi spela/vår roll”.

– Titta på Ragnar när han läser sin dikt, instruerar Magnus Dahlerus ensemblen.

Artikelbild

| Mikael Andersson och Ragnar Björk.

Gruppens konstnärliga ledare, Magnus Dahlerus, har skrivit manus. Han har valt ut några klassiska dikter och ställt samman i en drömsk pjäs om livet med djupsinnigheter ibland levererade med glimten i ögat men inte för att locka fram gapskratt precis.

– Föreställningen är inspirerad av filmen Himmel över Berlin, det är med en ängel som hör människornas tankar. Jag har valt några välkända dikter till manus. De flesta är svenska men texter av Rilke och Shakespeare finns också med, berättar Magnus Dahlerus.

Det är också färre sångnummer än vad Teater Blanca brukar ha med i sina föreställningar. Chatarina Oldermark, gruppens musikaliska ledare, har skrivit ett par nya låtar till föreställningen, men mest musik som ska vara stämningsskapande.

Det hela utspelar sig på en tågstation. Här finns människor som är på väg åt olika håll och som tänker olika tankar. Men ingen rollfigur har något egennamn.

Teater Blancas heltidsarbetande, vuxna skådespelare har olika slags funktionsnedsättningar med allt vad det innebär av inlärningssvårigheter, varierande självförtroende och en vana vid att i allmänhet inte bli tagna riktigt på allvar. Sedan starten 1999 har ensemblens sammansättning varierat, men några skådespelare har varit med från början och de flesta har arbetat på teatern i flera år. Ambitionen är att göra seriös teater om livet.

Resenärerna är det första som Teater Blanca gör sedan herr As pengar, baserad på Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar. Gruppen har spelat mer än 50 föreställningar av den sedan premiären för två och ett halvt år sedan.

– På Teater Blanca får vi leka och slappna av. Det roligaste är att leka fram en karaktär, säger Niklas Morén, en av de medverkande.

– Här kan man ha teaterkläder på sig och ha en annan roll, säger Mikael Andersson och viftar med sina långa cerisefärgade aftonhandskar.

Då jag undrar om de är nervösa inför premiären på fredag, fnyser några av skådespelarna indignerat.

– Har du frågat Zlatan om han är nervös inför en match? undrar Eva Bergengren.

Magnus Dahlerus berättar att nästa projekt för Teater Blancas del kan bli en film. Det gäller bara att hitta finansiering. Med filmen vill gruppen fördjupa bilden av människor med funktionsnedsättningar och visa deras förmågor att gestalta på scenen. Inte bara underhålla och skapa allmän acceptans som deras kolleger i Glada Hudikteatern gör till största delen.

Föreställningen Resenärerna ska ges till en början under några kvällar i januari och februari på Teater Blancas egen scen vid Österplan i Uppsala. Eventuellt förlängs speltiden sedan.