Vinterkärlek är en pjäs som handlar om relationen mellan Tyra, som kommer från överklassen men har valt ett liv som lärare i en Londonförort och Tom, som kommer från arbetarklassen men blivit rik. Men det är ingen uttalat politisk text.
- Det är en pjäs som handlar om hur man ska leva och vad som är värdefullt i livet, men den innehåller ingen tydlig ideologi eller svar på frågorna, säger Dag Thelander, som är regissör för uppsättningen.

I England och USA är David Hare en av de största och mest spelade nutida dramatikerna. Det är också han som skrivit manuset till filmen Timmarna. I början av sin karriär var han en regissör som strävade efter att väcka starka känslor hos publiken, bland annat genom grova inslag som att skådespelarna till exempel spottade på publiken.
- Han har verkligen gått från en extrem till en annan, säger Dag Thelander. I de senare pjäserna handlar det snarare om att nå effekter med små nyanser.
Ulrika Fryckstedt, som spelar Tyra i pjäsen beskriver det som att han har följt samhällsutvecklingen.
- När jag var tonåring fanns det inte så många olika stilar att välja på, säger hon. Man kunde till exempel vara hiphoppare, hårdrockare eller punkare och då var man det. Nu finns det mycket mer stilar och gråskalor. Det är svårare att tyda världen. Hares dramatik speglar den utvecklingen.

Vinterkärlek, med sina tre roller, är också en pjäs i litet format. Att ha tid att arbeta med detaljer är något som både skådespelarna och Dag Thelander har upplevt som positivt. Jämfört med Dag Thelanders senaste uppsättning, Mastodonten av Gustav Tegby på Dramalabbet i Stockholm är den rena motsatsen.
- I den uppsättningen arbetade jag med 19 skådespelare i 63 scener, säger Dag Thelander. Då handlar det mesta av arbetet om att tala om för skådespelarna hur de ska röra sig för att inte skymma varandra. Det är mycket roligare att som i den här pjäsen få gå in mer noggrant på detaljerna.
Vinterkärlek är den första uppsättningen av Teater C, som fått namnet av Uppsalas länsbeteckning, men det är tänkt att bli fler.
- Målet är att det ska bli tre till fyra uppsättningar per år i framtiden, säger Ulrika Fryckstedt, som trots att hon är född och uppväxt i Uppsala och arbetat som skådespelare i flera år gör sitt första scenframträdande i staden på söndag.