Två män i snyggt skurna kostymer, ständigt med en cigarett i handen, en fru som hamnar i kläm och en förbjuden känsla som inte går att hindra. Klipp. Två moderna unga män i en stilmedveten lägenhet. Ett sviket förtroende som knäcker ett förhållande. Två berättelser möter genom snygga övergångar varandra, och historiens samvete manar till eftertanke. Vad gör vi med den frihet som andra kämpat för att vi ska kunna åtnjuta?

I Pride står kärleken mellan Oliver och Philip i fokus. En kärlek som manifesterar sig olika i de två parallella tidsplan som pjäsen utspelar sig i. Dels på 1960-talet då deras kärlek måste döljas, dels i nutiden då friheten är större.

Manusförfattaren Alexi Kaye Campbells ursprungliga version av pjäsen, "The pride", gjorde omedelbar succé när den sattes upp för första gången på Royal Court Theatre i London för två år sedan. Nu tar Stockholms stadsteater, som är officiell partner till Pridefestivalen, pjäsen till den svenska publiken.
- Det övergripande temat för mig är frihetsgrader. Den handlar visserligen om homosexuell kärlek men det är en pjäs om vilken frihetsgrad som helst. I en tid då ofriheten är stor ställs man inför ett packe problem som handlar om förtryck eller att inte bli förstådd. I en annan tid där frihetsgraden är hög så uppstår det andra problem som inte helt givet är mindre komplicerade, säger regissören Gerhard Hoberstorfer.

Det må låta invecklat men är egentligen ganska enkelt. Philip och Oliver är förälskade men livets nyck gör det svårt för dem att leva tillsammans. "Pride" är helt enkelt en pjäs om relationer, komplicerade då som nu.
- I alla så kallade bögpjäser som jag har läst är det antingen någon som ligger och dör i aids eller någon som ska komma ut inför sin katolska pappa. Alltid något extremt klichéartat tema. Den här pjäsen hoppar över hela den biten, den råkar ha ett gaytema men folk är precis som folk är i största allmänhet, säger Albin Flinkas som gör rollen som Oliver.

Att förlägga premiären till Pridefestivalen har medfört en del bryderier, medger Gerhard Hoberstorfer. Han hoppas att pjäsens universella historia ska locka en bred publik och att intresset inte dalar efter Prideveckan.
- Man kan se den som ett slags Noréndrama, en pjäs om människors livskval. Någon går under, någon lyckas, säger han.
-Den är brutal som livet men den är också väldigt rolig, fyller Albin Flinkas i.

Pride har premiär den 29 juli och spelas till och med den 2 september.