– Det är verkligen kul, Självklart är det en ära och så är det ju bra med pengar, så nu behöver jag inte jobba som kallskänka på ett tag, säger hon.

Debuten hette just "Kallskänken" och kom ut 2010. Jenny Wrangborg slog igenom med en samling dikter som synliggjorde dem som i det tysta arbetar under alltmer hänsynslysa arbetsvillkor. Tidigare i år kom andra diktsamlingen "Vad ska vi göra med varandra". Att hon som anses tillhöra arbetarlitteraturgenren får just Gustaf Fröding-stipendiet kan tyckas vara helt i sin ordning, delar av Frödings diktning ses också som ett försvar för de svaga och utsatta i samhället.

– Jag har faktiskt ingen särskild relation till Fröding. Men nu har jag ju tid och möjlighet att läsa på ordentligt i sommar, skrattar hon.

– Det är mest genom Mando Diaos tonsättningar av Frödingdikter som jag känner till honom.

Det är vid uppläsningar och andra framträdanden som Jenny Wrangborgs diktande kommer mest till sin rätt. Det har skrivits att hennes verk har högt "brukarvärde".

– Med brukarvärde menas att dikterna får ett eget liv. Efter att jag skrivit dem och läst dem så lever de vidare, till exempel tas de upp på politiska möten och i tal.

– Fast jag blir fortfarande väldigt nervös när jag ska läsa, trots att jag har lärt mig att det alltid slutar lyckligt. Men det är definitivt värt det för att få möta mina läsare, det är en viktig del. Skrivandet är ju lite ensamt så det är skönt att få ut poesin i fler sammanhang.

Och orden och den kamplusta som de bär på måste ut, menar hon. Att en del kritiserat hennes poesi för att den tar och uppmanar till aktiv ställning säger hon så här om:

– En del tycker att det är okej så länge jag beskriver de här arbetsförhållandena. Men när jag uppmanar till något, ja då är det inte poesi längre. Men jag vill förändra, inte bara beskriva. Arbetarlitteraturen handlar om att förändra.

Gustaf Fröding-stipendiet är ett av Sveriges större stipendium – Jenny Wrangborg får 90 000 kr – och har delats ut var tredje år sedan 1923 av Uppsala studentkår. Övriga nominerade till priset i år var kulturjournalisten Amanda Svensson och poeten och författaren Johannes Anyuru.