Biopublikens intresse för svenska filmer var svalt i fjol. Faktum är att 2019 gick till historien som ett av de sämsta publikåren någonsin för svensk film.

Men är det verkligen ett svagt filmår som nu ska summeras och hyllas på Guldbaggegalan? Inte riktigt, enligt filmkritikern Fredrik Sahlin.

Det man kanske återkommer mest till när det gäller krisen är att de här lite bredare filmerna inte har gjort sitt jobb. De har inte dragit in summorna eller lockat den stora publiken och det är naturligtvis tråkigt rent ekonomiskt. Men som filmkritiker är jag ändå ganska nöjd, säger han.
Artikelbild

| Guldbaggen har delats ut sedan 1964. Arkivbild.

Han skulle i stället beskriva filmåret som fullt godkänt, i alla fall rent konstnärligt.

Om man tänker på att vi är ett ganska litet filmland och så har vi ändå skakat fram några bra arthouse-filmer, alltså lite smalare och kreativt ambitiösa filmer. Till exempel Roy Anderssons "Om det oändliga", Levan Akins "And then we danced" och en personlig favorit som jag har – "Koko-di koko-da", en galen och hemsk mardröm som Johannes Nyholm har gjort. De tre tycker jag är så pass bra och eggande att man ändå kan säga att vi har haft ett bra filmår på den avdelningen.

Akins film storfavorit

Men skräckdramat "Koko-di koko-da" – Johannes Nyholms senaste film efter Guldbaggesuccén 2017 med "Jätten" – lyser med sin frånvaro inför årets gala.

Den har ju inte fått en enda nominering. Det tycker jag är jättetråkigt, säger Fredrik Sahlin.

Annat är det för Levan Akins "And then we danced – som med sju nomineringar, bland annat i kategorin bästa film, är storfavorit. Filmen om homosexuell kärlek i Georgiens konservativa dansvärld var Sveriges Oscarsbidrag, men nådde inte hela vägen fram.

Det känns ganska självklart att den tar hem bästa film.

Andra favoriter

Sju nomineringar har även Mikael Håfströms "Quick" om rättskandalen kring Thomas Quick, numera känd som Sture Bergwall. I filmen spelas han av David Dencik, som kan prisas för bästa biroll.

Det känns som att det är sådan roll som man kan vinna en Guldbagge för. Den är liksom väldigt tydlig och det är en rollfigur som är verklig, och han gör den jäkligt bra.

Fredrik Sahlin lyfter även fram Anna Eborns "Transnistra" som en given favorit i kategorin bästa dokumentärfilm. Dessutom hoppas han på att Sanna Sundqvist tar hem priset för bästa huvudroll för sin insats som Niki i komedin "Ring mamma!".

Det har varit hennes år lite och jag tycker att hon är skitbra i den filmen, där hon gör en strulig kvinna med många nyanser.

Guldbaggegalan direktsänds i SVT1 på måndag klockan 20.00.