Uppsala har gjort sig känd som en reggaestad, med en återkommande festival och många lokala talanger. För tio år sedan började Kören Afro sprida reggaevibbar i Källparken för första gången, och årets sommar blir inget undantag.

– Uppsalaborna gillar reggae, det känns kul att kunna bjuda dem på det här, säger Arvid Callin Nerdal som är körens konstnärliga ledare tillsammans med Peter Ekengren.

De båda var med och startade gospelkören som i år fyller 20 år. Den består idag av 25 medlemmar – med några som hängt med sedan starten. Tonvikten ligger på att sprida glädje och energi.

Artikelbild

| Sedan starten 1999 har kören spridit glädje och energi till sin publik.

– Många av oss är exhibitionister och tillsammans genererar vi mycket energi. Vi brukar vara bra på att få med de som lyssnar, säger Arvid Callin Nerdal.

Körens repertoar har sina rötter i afroamerikansk gospeltradition, men i programförrådet finns även renodlade soul- och partynummer, samt reggaelåtar.

Just det senare blir det på söndag. Då väntar dels traditionell Roots reggae med mycket körsång, dels musik av Bob Marley. Gästar gör Oskar Rangstedt och Lennart Wastesson. Det kommer att framföras låtar av artister som Queen Ifrica. Kören kompas av ett band på åtta musiker.

– Vi kommer även att köra en medley med tre låtar av Steel Pulse, ett engelskt reggaeband, säger Arvid Callin Nerdal.

Artikelbild

| Barndomsvännerna Peter Ekengren och Arvid Callin Nerdal leder Kören Afro.

Konserten hålls sedan 2009 i Källparkens amfiteater.

– Det är en bra scen för livemusik. Det går att ha picknick och barnen kan sjunga och dansa framför scenen, säger Arvid Callin Nerdal.

Artikelbild

| Kören firar 20-årsjubileum i år.

Förra året slog tillställningen rekord med 2000 i publiken, trots att det regnade. Arvid Callin Nerdal hoppas att det kommer lika många även i år.

– Folk var tappra förra året och satt kvar, men det här året hoppas vi på fint väder, säger han.

Utöver reggaekonserten blir det en heldag i Källparken med invigning av konstverk och musik av Linnékvintetten. Det finns även möjlighet att prova på olika kultur- och sportaktiviter.

– Källparken är en viktig mötesplats i östra Uppsala dit alla kan ta sig för att fira in sommaren tillsammans. Vi ser fram emot en jättetrevlig dag, säger Fredrik Söderbaum, kultursekreterare i Uppsala kommun.

Under sommaren anordnar kommunen kostnadsfria aktiviteter och musikframträdanden i parken. Programmet är framtaget i samarbete med lokala kulturföreningar.