Det berättar journalisten och poeten Naeimeh Doostdar som är god vän med Uppsalabon och författaren Sedigheh Vasmaghi som fängslades i Teheran i söndags.

Precis som Uppsalapoeten flydde Naeimeh Doostdar från Iran till Sverige för flera år sedan. Hon lyckades lämna landet efter att ha varit fängslad i en månad på grund av feministisk aktivism. Då satt hon i fängelset Evin i Teheran där nu även Sedigheh Vasmaghi uppges befinna sig sedan gripandet i söndags.

Naeimeh Doostdar försattes på fri fot efter en månad. Hon trotsade reseförbundet och tog sig till Tjeckien innan hon kom till Malmö där hon antogs till kommunens fristadsprojekt.

När det gäller Sedigheh Vasmaghis öde är hon inte särskilt optimistisk. Den domare som beslutade att arrestera henne i söndags anses vara hårdför och rigid. Naeimeh Doostdar befarar att Sedigheh Vasmaghi kommer att tvingas sitta fängslad länge innan hon antingen släpps eller i värsta fall tvingas avtjäna det femåriga fängelsestraff som hon har hängande över sig sedan tidigare.

– Det är viktigt att vi i Sverige inte håller tyst utan visar att vi bryr oss om hennes fall. PEN och andra organisationer som jobbar för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är informerade om hennes fall, säger Naeimeh Doostdar.

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare för Svenska PEN, känner förstås till att Sedigheh Vasmaghi har fängslats. Hon har ingen ytterligare information men berättar att organisationen följer fallet och inte kommer att släppa det.

– Det som hänt är djupt oroande. Vi hoppas förstås att hon släpps snart. Hon är en viktig och tydlig röst i Iran som måste få höras, säger Anna Livion Ingvarsson.

Enligt sajten iranhumanrights.org dömdes Sedigheh Vasmaghi 2014 i sin frånvaro till fem års fängelse för propaganda mot staten. Då var hon redan bosatt i Uppsala sedan ett par år. Förra hösten skrev hon ett brev till Irans president Hassan Rouhani där hon uttryckte önskemål om att få resa till hemlandet efter fem års exil. I brevet framhöll hon att att hennes hälsa skulle göra en fängelsevistelse problematisk.

Det brevet hade uppenbarligen ingen effekt. Så snart Sedigheh Vasmaghi och hennes man landat i Teheran togs de i förvar och släpptes först efter flera timmar. I söndags 22 oktober greps hon och fördes efter en procedur vid Revolutionsdomstolen till det ökända Evin-fängelset.

Naeimeh Doostdar är av många som nu är oroliga för 56-åriga Sedigheh Vasmaghi vars syn är mycket dålig. De två har inte haft kontakt med varandra sedan poeten lämnade Sverige 21 oktober.

LÄS MER: Uppsalaförfattare fängslad i Iran