Årets radiokalender ”Marvinter” är helt i min smak. Snö och skog så långt ögat kan nå, fullproppad av skogshuliganer (björnar) och älgar som har julfest. Kan det bli bättre!

Jo, faktiskt. För i Lilla Ensligheten, dit huvudpersonerna nioåriga Hugo (Elis Lindsten) och hans farmor (Sannamari Patjas) anländer, bor också den charmerande busschaufför och tillika pensionatsägare Yngve Gråspik. Han svär så det ryker på sitt eget lustiga sätt med ”Flugfisar och fotsvett”, kör bältesfritt och är precis så där ofjölig på ett sätt som både jag och Pistvaktarna gillar.

Så är det också Fredde Granberg, ni vet, den ena halvan av pekoral-legendariska Ronny och Ragge, som höhö-höande på tv för typ en livstid sedan. Granberg tycks ha nischat in sig på just kalendrar och har fått en välförtjänt revival efter succén ”Barna Hedenhös uppfinner julen” (2013), där han hade en av huvudrollerna. I år medverkar han i både radions och tv:ns kalender.

I Lilla Ensligheten, i motsats till sitt poetiska namn, kryllar det dessutom den här julen av ett hundratals oknytt och sagoväsen. De har konferens. Under ledning av Maran (Emma Broomé) – mardrömmarnas mästare, mänsklighetens eviga plåga och tillika Nattens drottning – smider tomtar, vättar, jättar, troll, mylingar och gengångare ondsinta planer. De tänker ta makten över världen, över människorna och inte minst det eviga ljuset.

För trots att ljusriddaren redan hunnit tända det första (advents)ljuset hoppas de kunna släcka ljuset och se till att solen aldrig går upp igen.

Men då har de inte räknat med den snälla Lyktflickan Lumina (Josefin Ljungman), som till skillnad från sina Lyktgubbs-kollegor leder människor rätt i skogen. Hon befinner sig också på konferensen och snart nog blir hon också vän med Hugo. Tillsammans rustar de sig för strid.

Först måste de dock hitta Hugos farmor, som plötsligt och mycket oförklarligt försvunnit, strax efter att hon lovat förklara det märkliga med Hugos glödande fingrar.

Mer ska jag inte berätta, mer än att Sveriges Radio än en gång – tack vare ett fantastiskt manus samt proffsigt utförande av samtliga medverkande, inte minst barnskådespelarna – lyckats skapa en både spännande och skojig julkalender. Missa inte den!