I Sverige har vi sett Ruth Vega Fernandez i en av huvudrollerna i tv-serien "Upp till kamp" och som Joel Kinnamans alltmer lidande sambo i "Johan Falk"-filmerna. Nu kommer det riktiga genombrottet - som Mia i "Kyss mig". Filmen handlar om Mia som ska gifta sig med sin pojkvän, men motvilligt märker att hon dras till lesbiska Frida.

Att mötet sker i den franska huvudstaden beror helt enkelt på att Ruth Vega Fernandez bor här tillsammans med pojkvännen Ludwig Dahlberg, trummis i bandet The International Noise Conspiracy. I Paris hamnade hon redan under tonåren. Hon kom som 23-åring in på en teaterskola i Lyon och arbetar i dag på ett teaterkompani i Paris.

Filmen "Kyss mig" regisseras av Alexandra-Therese Keining, som även har skrivit manus. I rollistan finns bland andra Lena Endre och Krister Henriksson. Produktionen innehåller flera naken- och sexscener, men Ruth Vega Fernandez tycker inte att sådana scener är problematiska.

Väljer roller efter politisk övertygelse

Ruth Vega Fernandez har spanskt påbrå. Hennes föräldrar var motståndare till Francoregimen i Spanien och flyttade därför till Haga i Göteborg, som på den tiden var ett relativt nerslitet och fattigt område.

Det var också en politiskt danande tid, som Ruth Vega Fernandez präglades av.

Den politiska övertygelsen är fortfarande lika stark, och Ruth Vega Fernandez säger att hon så gott det går försöker välja roller efter politisk övertygelse.

Pendlar mellan Frankrike och Sverige

Just nu pendlar Ruth Vega Fernandez mellan hemmet i Paris och två filminspelningar i Sverige. Hon är både med i nya Johan Falk-filmer och i "Upp till kamp"-regissören Mikael Marcimains långfilmsdebut "Callgirl". Nyligen var hon tvungen att tacka nej till en roll i en stor fransk film.

Nu går hon och väntar på vad som ska hända med "Kyss mig". Det finns stora förhoppningar att den ska hamna på någon av de kommande mer prestigefulla festivalerna. Filmen har bland annat anmälts till Venedigfestivalen, men därifrån har man ännu inte hört någonting.