– Det fins inte ord för att beskriva den gemenskap och kärlek som genomsyrade kvällen. Det var magiskt, säger Nanna Sveinsdóttir, som på måndagen fortfarande var tagen av alla intryck under lördagskvällens gala "Artister spelar för Nanna".

Både uppslutningen och den summa som samlades in värmde. Men också det faktum att många andra med samma sjukdom som hon själv fanns på plats kändes bra.

– Jag är ju van vid att vara den enda i sällskapet med EDS och den här typen av nackskada. Nu var vi många i samma situation på plats på Birger Jarl, och det kändes fantastiskt.

På plats fanns också artister som Stina Wollter och Claes Janson, vilket bidrog till att många köpte biljett till galakvällen. Dessutom utauktionerades tavlor som skänkts av lokala konstnärer. Alla intäkter gick oavkortat till den operation i Barcelona som Nanna ska genomgå 28 februari.

– Totalt kommer operationen att kosta omkring en miljon kronor, varav jag fått in en fjärdedel ungefär. Nu har jag pengar till handpenningen som snart ska vara inbetald.

Under hösten 2018 upptäcktes att Nanna Sveinsdóttir drabbats av instabilitet i nackkotpelaren till följd av dels den ovanliga sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom (EDS), dels en olycka 2017. Hon har ständig smärta, tinnitus och minnessvårigheter. Den operation som krävs för att rädda hennes liv är inte godkänd i Sverige. Svenska myndigheter är också restriktiva med att betala för ingreppet som utförs i flera andra europeiska länder.

LÄS MER: Artister samlar in pengar till Nannas operation