– Jag har fått höra att Benny Andersson har drivit mitt namn sedan begynnelsen, säger Owe Thörnqvist i telefon, glad och omtumlad efter tillkännagivandet på torsdagen.

Swedish music hall of fame ligger i ABBA-muséet på Djurgården i Stockholm. Det är tredje året som personer som gjort intryck i den svenska populärmusikhistorien blir utsedda av en jury, ledd av musikjournalisten Jan Gradvall. 20 år måste ha passerat sedan skivdebuten.

Owe Thörnqvist gav ut sin första skiva i december 1955. Numera skriver han dagsverser i Dagens Nyheter.

– Men det flödar nästan över hela tiden av låtar och uppslag i mitt huvud, säger han.

I vår ska han vara med i tv-programmet "Lyckliga gatan" som sänds 25 april tillsammans med rapparen Keya (som ska tolka hans "Dagny, kom hit och spill").

Och han ska göra flera konsertbesök i Uppsala senare under året.

– 18 juni ska jag uppträda i Parksnäckan och till hösten ska det bli något i Konserthuset i Uppsala, säger artisten som fyller 87 år 12 mars.

Under torsdagskvällen får den Uppsalafödda artisten ett diplom och en statyett vid en särskild mottagning på Abba-museet. UNT får ta del av hans tacktal, som givetvis är skrivet på vers:

"Swedish music hall of fame

en sån lysande församling

you guys call me my humble name

vilken fröjd för denne gamling

thank you, what moore can I say

folkets jubel, tack för mig!"

Statyetten och diplomet tänker han ställa bredvid Fridolf Rhudinpriset, Cornelispriset och glaskorven från Svenska korvakademien.