Teater om Elin Wägner

Författaren och journalisten Elin Wägner samlade in 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt. I höst sätter Maria Löfgren upp hennes klassiska och stridbara bok "Pennskaftet" på Uppsala Stadsteater. Den 24 maj firar teatern också jubileet, med bland annat föreläsningar om Elin Wägner och Ester Blenda Nordström. Då blir det dessutom konsert med Uppsala Feministkör och bokbord med Föreningen för kvinnors historia.

Även Riksteatern berättade tidigare i år om Elin Wägners gärning, i föreställningen "Väckarklocka – jubileumsversionen".

Artikelbild

| Riksteatern har satt upp en föreställning om Elin Wägner lagom till 100-årsjubileet. Pressbild.

Jämställdhet på Bokmässan

Årets bokmässa väljer att ha jämställdhet som ett tema, med avstamp i hundraårsjubileet. Bland annat kommer man att kunna möta Helen Pankhurst, en kvinnorättsaktivist som i rakt nedstigande led är släkt med suffragettledarna Emmeline och Sylvia Pankhurst. Under temat jämställdhet har mässan också bjudit författare som Gemma Hartley, Caitlin Moran och Jamaica Kincaid.

Utställning om von Eckermann

Ebba von Eckermann var en av de kvinnor som engagerade sig i kvinnorättsrörelsen. Utställningen "En kvinnas röst" på Hallwylska museet i Stockholm berättar hennes historia. Hon var första ordförande och medgrundare i Moderata kvinnoförbundet och även aktiv inom Fredrika Bremer-rörelsen, Röda korset och Scoutrörelsen. Utställningen öppnade på den internationella kvinnodagen och pågår till 18 augusti.

Artikelbild

| Författaren och journalisten Elin Wägner var en av våra tidiga kvinnosakskämpar. Arkivbild.

Bok om märkvärdiga kvinnor

Litteraturprofessorn Lisbeth Larsson ger i höst ut boken "Märkvärdiga svenska kvinnor", om de kvinnor som var med och byggde Sverige. Det handlar om politiker, journalister, forskare och konstnärer som slogs för sin egen frihet eller för andras förbättrade levnadsvillkor. Vissa är ikoner, andra mer okända. Boken utgår från Larssons hjärteprojekt Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, en forskningsbaserad databas med biografier om tusen kvinnor, som finns tillgänglig på nätet.

Artikelbild

| Författaren Jamaica Kincaid är en av de författare som kommer att ingå i Bokmässans tema jämställdhet. Arkivbild.

Ester Blenda Nordströms liv

Nu skildras för första gången Ester Blenda Nordströms liv i en egen utställning: "Ester Blenda!" visas på Skarhults slott i Eslöv den 24 maj till 29 september. Författaren, pionjären och rösträttskämpens liv återberättas genom unika och aldrig tidigare visade föremål och bilder. Den är skapad av producenten Alexandra von Schwerin, filmaren Anna Hylander samt författaren Fatima Bremmer som vann Augustpriset i fackboksklassen 2017 för sin bok "Ett jävla solsken" om just Ester Blenda Nordström.

Artikelbild

| Riksteatern är en av dem som uppmärksammar rösträttskvinnor inför 100-årsjubileet, i år satte de upp Elin Wägners "Väckarklockan".

Från vykort till Facebook

Även Sveriges riksdag firar 100-årsjubileet, bland annat med en vernissage om historien bakom beslutet, den 24 maj. En viktig anledning till att det kunde fattas var att människor drev frågan utomparlamentariskt under många år. Ett seminarium diskuterar kvinnors strategier för att påverka politiken. Utställningen kan också laddas ned gratis digitalt på riksdagens hemsida.