Artisten Malou Berg sjunker bekvämt ner i en av kaféfåtöljerna i ett av Östhammars konditorier och pustar ut. I en handen håller hon sin senaste cd Breathe Out i den andra handväskan.

Hon berättar vad julen betyder för henne och vad hon vill förmedla med sin nya cd.
– Vi har nog alla ganska klart för oss för vad julen är, tror du inte. För mig är julmusik sådant som stråkar, harpa och körer … Tanken var att göra en skiva som hjälper lyssnaren att hitta tillbaka till det lugn och den frid som vi alla behöver, oavsett årstid. Röster som är melodiskt omslutande av stråkar, avslappnande klanger … Jag vill att man ska kunna gå ner i varv utan att egentligen behöva tänka på det, det bara sprids i rummet, säger Malou Berg

Breathe Out är remixat material från Malou Bergs fyra album. i The pleiadian suite. Ett spår, Nu faller ljuset in i mig, är nyinspelat. Här har Malou ändrat en del av texten i den nära trettio år gamla texten, så att den bättre stämmer in på hennes liv och tankegångar. Arrangemanget andas O, helga natt, när man lyssnar hör man likheterna.

The pleiadian suite som ligger till grund för julskivan är gränsöverskridande världsmusik där hon sjunger på sitt eget språk, plejadiska. I det får hon kontakt med skaparkrafterna. Vid en lyssning till originalutgåvorna av The pleiadian suite kan tanken ledas såväl till tung nordisk folklyrik, indisk mystik som till ljus och luftig hawaiiansk kultur. Musiken är meditativt, etikettlös.

Det materialet har ljudteknikern och musikproducenten Lars Nilsson nu bearbetat.
– I remixen har en hel del tagits bort som mörka slagverk och hawaiigitarr, för att ge luft och plats åt stråkar, körer och harpa. Vi vill ha rörelse i stråkarna, därför ligger till exempel inte stråkarna på så långa toner utan korta, det ger mer rörelse, säger Malou Berg och fortsätter:

– Inne i studion har Lars och jag jobbat med bjällror och lätta, ljusa slagverk, klockor av alla de slag, tubular bells, lite keyboards och extra körpålägg för att bredda körsoundet.

När Malou Berg spelade in Nu faller ljuset in i mig kom lusten tillbaka att stå på scen.
– Jag har inte gjort något liveframträdande på hela det här året, men under inspelningen med Breathe Out bestämde jag mig för att det blir en comeback, så snart som möjligt.