Under artistnamnet Min Stora Sorg har Anso Lundins kontrastrika och känslomässiga musik charmat kritikerna. När hon gästar Katalin 12 januari är det hennes första egna spelning i Uppsala. I ett pressmeddelande berättar hon att hon har försökt likställa det senaste albumet "Bitch Lover Child Mother Sinner Saint" med ett barn, i den bemärkelsen att det krävs fler vuxna än henne själv (här har sju olika producenter medverkat) för att albumet ska bli starkt och självständigt.

Hur har det varit att släppa ut det här "barnet" i världen?

– I början var jag jättenervös över vad folk skulle tycka. Men nu efter ett och ett halvt år när barnet börjar bli lite äldre och går på förskola känns det mer tryggt. Man kan säga att jag har slutat amma albumet nu, man börjar kunna leka med det och ge sig ut på turné, säger Anso Lundin.

Artikelbild

| Min Stora Sorg ser ingen motsättning i att vara både extravagant och sårbar.

Albumsläppet i september 2017 sammanföll också med att Anso Lundin själv blev mamma. Men som vi lätt kan utläsa ur dess titel "Bitch Lover Child Mother Sinner Saint" (för övrigt en mogen flirt med Meredith Brooks klassiska låt ”Bitch) är det tydligt att det inte är en platta med ett entydigt budskap. Viljan att inte kategorisera sig själv, att bli placerad i ett fack ("hon är en sån"), är tydlig hos Anso Lundin:

– En kvinna får oftast bara vara en sak i taget. Hon får vara extravagant, men i så fall bara detta. Som jag ser det finns det ingen motsättning i att vara en diva, men samtidigt både sårbar och ärlig. Eller att vara sexig på scen samtidigt som man är mamma. Vi människor är ju komplexa, och jag vill tillåta mig själv att vara allting samtidigt.

Min Stora Sorgs senaste album är välavpassat för ensamlyssnande. Med inslag av vad som låter som röstbrevlådemeddelanden, vaga inspelade middagskonversationer och överhörda telefonsamtal skapas en närmast privat känsla av att ofrivilligt tjuvlyssna.

Hur hanterar du det live?

– Vad roligt att du har tänkt på det, en konsertmiljö är ju något helt annat. När man lyssnar ihop är det möjligt att uttrycka helt andra känslor, och min musik skiljer sig väldigt mycket åt live och på skiva. Det blir som ett helt annat projekt att planera spelningarna, men jag älskar att spela live. Mitt mål är att publiken ska känna sig förlöst och fri när den lämnar spelningen.

Under den pågående vinterturnén kommer hon också att framföra musik från alla sina tidigare album.

–Det är ett roligt läge i karriären där jag har mycket att välja på. Showen rymmer alla känslor på en timme, och på scen ger jag allt.