Doug Seegers historia är vida känd och sannerligen värd att återberätta ett par gånger till. Men först vore det inget annat än journalistiskt tjänstefel om jag inte ägnade ett par rader åt kvällens förband.

Eller förband och förband, Dylan Earl and the Reasons Why skulle lika gärna kunnat utgöra aftonens huvudakt. På ytan är vår gentleman från Louisiana sinnebilden av en karikatyr från den amerikanska södern – stor cowboyhatt, gul kråsskjorta och en hockeyfrilla som värmer Jaromir Jagrs hjärta. Men under alla ytterligheter döljer sig en stor röst och en skicklig låtskrivare ur den klassiska countryskolan. Jag hoppas han återvänder till Uppsalas scener.

Så står han där, en av de mest konkreta exemplen på att musiken faktiskt kan rädda liv på riktigt. Man vill helst inte tänka på vad som hade hänt med Seegers om inte Jill Johnson och Magnus Carlson i en episod av Jills Veranda hade sprungit på den då hemlösa Doug på Nashvilles gator och slagits av hans talang. Resten är, som man säger, historia.

Efter samarbeten med bl.a. legendarer som Emmylou Harris och 12 dagar på Itunes förstaplats med ”Going Down To The River” refererar nu den folkkära Seegers till Johnson som sin ”guardian angel”. Hitlåten är fortfarande Long Island-sonens finaste stund och en av höjdpunkterna inför ett halvfullt Parksnäckan.

Doug klagar tidigt in i giget på att hans röst är sliten. Visst, den kanske är något raspigare än vi är vana vid, men adderar snarare karaktär än stjälper låtarna. Under konsertens inledning är egenkomponerade ”Baby Lost Her Way Home Again” och refrängstarka ”Walking On The Edge Of The World” minnesvärda hållplatser i setlisten.

Seegers bjuder även på versioner av sina gamla countryidoler. Från sin Hank Williams-skiva ger han tid åt bekanta nummer som ”Hey Good, Lookin” och ”Kaw-Liga”. Även Jim Lauderdale-skrivna ”I Met Jesus in a Bar” får nytt liv. Överlag är Doug Seegers som allra intressantast som artist när han sjunger direkt från rännstenen än levererar sorglös gladcountry och rockabilly.

Lyckligtvis verkar det finnas gott om hjärta och smärta på Seegers kommande album som släpps i oktober. Håll utkik efter ”A Story I Got To Tell” under hösten. ”Demon Seeds”, om en nära vän som likt Seegers brottats med missbrukets baksidor, fäster omgående och inger hopp om en låtskrivare som inte på långa vägar nått vägs ände.