Våren vore inte riktigt detsamma utan den årliga Grand Show av Uppsalas egen showorkester Phontrattarne. Deras blandning av storbandsjazz, humoristiska dansnummer, förnyelsevilja, sinne för det absurda och inte minst fantasifullhet och skaparglädje leder alltid till storartade föreställningar. På torsdagskvällen var det premiär för 2015 års upplaga och som traditionen bjuder var det Reginateatern som stod värd.

Med fyra sångare, ett halvdussin dansare och en sjutton personer stark orkester var det många som tog plats på den relativt lilla scenen. Bara det var en speciell upplevelse rent visuellt, och från inledande "Nu är showen här" till de sista extranumren var det hög energi och många skopor halsbrytande humor. Dekoren skiftades effektivt mellan låtarna och klädbyten skedde med förbluffande hastighet.

Showen bjöd på många höjdpunkter. En sådan var tolkningen av Eva Eastwoods "Krama mig", där textjaget i Phontrattarnes version var en pytonorm på ett zoo som utan framgång försökte locka åskådare till att just kramas. Den sprudlande humorn i såväl text och koreografi som dansarnas kostymer och den sjungande ormens inlevelse gjorde numret till succé. En annan fullträff var "Som du ser ut! (Oh! Look at me now)" där en sunkigt klädd kvinna kom till en modebutik och erbjöds alla möjliga plagg för att se mer stilmedveten ut. Hon förhöll sig dock skeptisk – tills orkestermedlemmarna lade sig i och istället föreslog att hon skulle klä sig i vit skjorta, rött hängsle, randiga slips och grå byxor. Som av en händelse var det just så orkestern själva var klädda...

Artikelbild

Temat för årets show var film. Någon direkt handling att tala om var det inte, men alla blinkningarna till välkända filmer från olika epoker, både i låtval och scenkostymer, gav ändå föreställningen en känsla av genomtänkt enhet. En del av de kortare sketcherna bjöd möjligen på lite väl enkla och taffliga skämt, men det är också en del av charmen med Phontrattarnes föreställningar.

Nästa år firar Phontrattarne 60-årsjubileum, och det är inte svårt att förstå att de fortsätter att locka storpublik från år till år. Deras egensinne och påhittighet i sina shower upphör aldrig att vara underhållande, och sångarnas och orkesterns stora musikalitet är alltid lika imponerande. En av många tjusningar med deras shower är att få höra alla låtpärlor de har hittat och stöpt om för att passa Phontrattarne.

Ni som har biljetter till någon av de kommande föreställningarna är att gratulera, ni har verkligen något att se fram emot!