Medan Frankrike arbetade sig fram till VM-titeln hade franskättade greve de Roquette-Buisson en lika namnkunnig laguppställning på sin hemmaplan. Med ett solitt försvar och mittfält i form av pianisten Love Derwinger och klarinettisten Staffan Mårtensson kunde anfallaren Kerstin Avemo slå in den ena fullträffen efter den andra.

Hon tillhör ju numera utan vidare världseliten och det hördes en viskning i publiken om "hur kan de få hit henne?". Fast det var ju inte förstå gången, även säsongen 2016 besökte hon slottet. Och i sin silverskimrande långklänning verkade hon trivas hur bra som helst i den minst sagt varma sommarkvällen.

Om hon förra gången satsade på en repertoar med många välbekanta sånger blev det denna gång mer av oväntat. Arnold Schönbergs bidrag till kabarérepertoaren. ungdomsverket "Brettl-Lieder", bjöd på många roliga ingångar - bland annat då murmeldjuret - och gav många chanser för Avemo att gestalta och leva ut en mängd figurer.

Hon har ju den där speciella scennärvaron som får en inte bara höra en konsert, utan också få en upplevelse. Det är imponerande att höra hur denna inte alltför stora sopran förfoga över en så grandios röst. Och bredden, i Kurt Weills/Bertolt Brechts "Surabaya Johnny" blev hon verkligen den olyckligt kära 16-åringen. Fantastiskt!

Det är en konst dessutom att ge sitt framförande en värme och humor. Det är alltid extra roligt med en artist som bjuder på sig själv och som tar sig tid att presentera sin musik.

Nu kan det låta som om Derwinger/Mårtensson helt hamnade i skuggan. Så var det inte. De två hade kunnat väl så bra fylla ut en kväll som duo. Inledande romanserna av Robert Schumann och "Première Rhapsodie" av Claude Debussy visade det till fullo, liksom Derwingers solospel i densammes "La puerta del vino".

En av kvällens höjdpunkter blev Heitor Villa-Lobos "Bachianas Brasilieras Nr 5" där alla tre medverkade, i stället för de tydligen 8 celli som stycket är skrivet för!. Lägg till extranumret "Je te veux", ännu en av Eric Saties utsökta miniatyrer och kvällen var fullbordad.

Eftersom det numera tillhör sommarens ritualer att besöka konsertserien på slottet kan man bara konstatera att den bjöd på ytterligare en minnesvärd kväll.