Med rolig dialog och rätt skådespelare i rollerna blir Woody Allens film ”Bullets over Broadway” en riktig rolig föreställning trots att musiken är ganska anonym. Inte minst gör en lysande Shima Niavarani sitt till.

”Bullets over Broadway” från 1994 är en av de där filmerna som Woody Allen skrev och regisserade men inte själv spelade med i. I stället lade han in en stark ensemble med rätta känslan för rollbesättning och resultatet blev riktigt lyckat.

Detsamma gäller här.

Handlingen är snudd på klassisk i upplägget. Till att börja med. David (Linus Wahlgren), ung man med författardrömmar, vill få upp sin pjäs på Broadway. Han får chansen trots det mediokra innehållet då en gangsterboss vill få med sin minst sagt lindrigt teaterbegåvade älskarinna Olive (Shima Niavarani) i en stor roll. Hot och pengar gör sitt och repetitionerna sätter igång. Förutom att Olive är en katastrof har hon sin hårdföre livvakt Cheech (Johan Rheborg) med sig. Ovanpå detta visar det sig att den hett eftertraktade skådespelaren Helen (Helen Sjöholm) i huvudrollen är gravt alkoholiserad. …

Allt utspelas under den populärkulturella favoritperioden amerikanskt 20-tal, med det ljuva livet och gangsteruppgörelser. Det gör sig bra, med flådiga kostymer, maskingevär, balett och snygga bilar. Inte minst förstås en våt dröm för en musikalpromotor, här får man liksom in det mesta från en klassisk musikal så att säga naturligt.

Lägg till att Woody Allen vet hur man får ut det mesta i den skruvade situationen. Författaren Dave har snart fullt upp med att överleva, inte minst sedan han inlett en förbindelse med Helen. Och sedan livvakten visat sig vara ett dramatiskt geni bakom masken och alltmer tar över pjäsen.

Musiken består av originallåtar från tiden, av det slag som Woody Allen själv älskar, pärlor från jazzåldern. Som musikallåtar är de kanske inte så upphetsande, det blir mest som bruksmusik, men de sätter förstås stämningen. Med en sångerska som Helen Sjöholm så finns det ju ordentliga resurser också. Hon är ju även en driven aktris.

Shima Niavarani är den som lyfter föreställningen det där lilla extra. Hon har den perfekta tajmingen i allt hon gör och är bara så fruktansvärt rolig. Och då får hon kämpa mot skickliga Rheborg som sätter sin Cheech snyggt, Johan Rabéus, Linus Wahlgren, Katrin Sundberg och Lisa Stadell, som alla tar plats och gör det bra. Men ”Bullets over Broadway” skulle inte klara sig lika bra utan Niavarani.