En nostalgifest för dem som gillar rock’n’roll, doowop och schlager från sent 50-tal och tidigt 60-tal. Eller som att vakna upp mitt i Sista natten med gänget och uppleva allting på riktigt, en gång till.

Så skulle man kunna beskriva den storstilade musikshow som rockveteranen Peter Jezewski hade premiär på i Stockholm i helgen och som nu går ut på turné, bland annat till Uppsala konserthus 31 mars.

Det är sitt livs show som Jezewski gör denna gång, utan att spara på krutet vare sig vad gäller dekoren – med neon, Wurlitzer-jukebox och bilfenor – eller medverkande musiker, doasångare, dansare och gästartister. Liksom den läckert tidsfärgade klädseln.

Musikaliskt rör sig föreställningen i en av populärmusikens guldperioder, med många av den tidens artister och låtskrivare representerade, från Elvis och Chuck Berry till Neil Sedaka, Lesley Gore och Petula Clark. Detta med ett scenband som lirar genuin rock’n’roll och smäktande schlager med samma driv och övertygelse.

Här finns till exempel två tunga gitarrister i Christer Bergman och Frank Liestam, den sistnämnde Sveriges förmodligen bäste rock’n’roll-gitarrist. Vidare Lars Kristerz-pianisten Stefan Nykvist som är en färgklick på scenen med sina Jerry Lee Lewis-dribblingar och lekfullt grimaserande utspel.

Den sammanhållande länken är Jezewski själv, cool på scenen i sin ständiga Elvisfrilla när han berättar om hur hans gamla grupp Boppers startade i 1970-talets rock’n’roll-nostalgi. Och med en auktoritet som få i ett Elvis-nummer som His latest flame, eller en ultramjukt tassande Be Bop A Lula.

Han imiterar inte, utan gör låtarna på sitt eget sätt. Dessutom en mångsidig musikant som växlar mellan flera olika instrument, på slutet mandolin i Goodnight Sweetheart.

God draghjälp har han av Carina Jaarnek som med sin gospelfärgade rock’n’roll för tankarna till Wanda Jackson. Samt vid premiären också av 75-åriga Towa Carson som med bibehållen röstkraft blev en bejublad showstopper i Spara sista dansen och Alla har glömt. Snudd på magiskt av en av Sveriges största schlagersångerskor genom tiderna.

Sammantaget är detta nostalgiunderhållning som närmar sig Las Vegas-formatet, en formidabel verklighetsflykt för rock’n’roll- och schlagervänner.