Det är inte ofta som en av Uppsalas äldsta fria teatergrupper, Panikteatern, har en barnteaterpremiär, men nu sker det. Gruppen har iscensatt en bilderbok, Inger och Lasse Sandbergs "Lilla Nollan och dom andra". Mot en vit fond avtecknar sig en både färgstark, smått poetisk och humoristisk berättelse. En allegori om man så vill, om siffror och om att höra ihop och räknas.

Lilla Nollan, kavat och storögt gestaltad av Margaretha Björkman, trillar ner från sitt moln. Hon börjar en vandring bland de övriga siffrorna, som alla görs av P-A Strand i diverse skojiga kreationer. Mest blir hon bortsjasad med motiveringen att en nolla är ju ingenting. Men den fyndiga poängen är att nollor kan bli väldigt mycket ihop med andra siffror.

Inte sedan Magnus, Brasse och Evas räknelek i barntv-klassikern ”Fem myror är fler än fyra elefanter” har väl siffror varit så här kul. Nog märks det att Panikteatern varit med ett tag och har hjärterum nog gestalta både svåra och roliga saker för de yngsta teaterbesökarna. Deras dramatisering har blivit ett strålande teateräventyr, lekfullt, färgglatt och lättsamt. Glimten i berättarögat är så kvick att man nästan glömmer att sagan som föreställningen bygger på ytterst handlar om utanförskap.

Artikelbild

| Sifferlek. P-A Strand i rollen som Fem och Margaretha Björkman som Nollan.

Det var inte bara jag som lämnade Den lilla teatern med sprudlande lyckokänslor efter en föreskoleföreställning. En liten kille i publiken sa hänfört till skådespelarna efteråt "Vad vackra ni är!"

I dag lördag, är det offentlig premiär av "Lilla Nollan och dom andra", troligen en blivande barnteaterklassiker.