På sitt senaste album Leaving on a mayday har Anna Ternheim tagit ett nytt kliv i sin utveckling som låtskrivare. Hon sorteras ofta in i singer/songwriter-facket, men hennes låtskrivande har betydligt fler nyanser än så.
Musiken på nya skivan har blivit mer dramatisk och filmisk, samtidigt som texterna blivit ännu mer personliga och mångbottnade. Detta avspeglades också när hon och hennes fem musiker tog plats på Katalins scen på fredagskvällen.
Ternheim öppnade med Terrified, ett av de allra bästa spåren på nya skivan. Den förmedlade en vemodig och ödesmättad stämning och förgylldes av ett briljant cellospel signerat Leo Svensson.

Detta inledande smakprov slog an tonen för kvällen. Totalt kom åtta av sexton låtar från det aktuella albumet och Ternheim bevisade på nytt vilken extraordinär låtskrivare hon är. Men en eloge går även till bandet. I det ingick bland andra Nina Kinert och medlemmar från den innovativa gruppen The Tiny. De satte prägel på låtarna med en variation av instrument, som cello, såg, klockspel, trumpet, kontrabas och orgel. Gång efter annan visade de sin fingertoppskänsla, både för det nya materialet och tidigare Ternheimfavoriter som Shoreline och Girl lying down.

Nina Kinert är själv en begåvad låtskrivare och agerar också som förband på den här turnén. Hennes musik blev ett lyckat komplement till Ternheims och smakproven från senaste skivan Pets & friends blev mycket lyckade i avskalade pianoversioner.
Kvällens första extranummer bjöd på en överraskning. En trettonhövdad kör från Bolandsskolan kom upp på scenen och framförde sin version av Ternheims finstämda Summer rain, medan hon själv ackompanjerade på akustisk gitarr.

Anna Ternheim avslutade aftonen med att tillägna låten My heart still beats for you till Ulf Carlsten, en fin och gripande hyllning från en stor musikpersonlighet till en annan.