Oden har blivit gammal och anser att det är dags att gå i pension. Först måste han dock välja en efterträdare och det ska ske genom ett demokratiskt val. Bland kandidaterna hittar vi Thor som vill bli en vald diktaThor, miljöaktivisten Freja som vill använda valet för att rädda valar. Och så Jesus förstås. Han bildar partiet Kristet Initiativ med döden som är dansk och vill att världen ska gå under. Det hela ska skildras av en journalist med storhetsvansinne.

Hela historien berättas med hjälp av sång och dans, samt en oändlig ström av ordvitsar vars kvalité skulle få en göteborgare att rodna. Föreställningen har en uppfriskande satirisk ton men en annan aspekt som tycks genomsyra hela historien är att alla tycks tillhöra trassliga familjer.

Oden mobbar Freja för att hon är adopterad (av honom). Jesus vill bara komma hem till Gud, men Gud är upptagen med att vänsterprassla med Sankte Per. Och Thor, som inte ärvde något av Odens vishet, är övertygad om att han är far till både sin pappa och syster.

Artikelbild

Föreställningen ”Ragnarök eller Val i Valhall” är ett omstartspex, vilket innebär att publiken när som helst får beordra skådespelarna att ta om scenen men med valfritt direktiv. Och Spex är alltså studentdriven amatörteater. Men detta är ingen amatörteater som helst. Jag kommer på mig själv med att vid flera tillfällen tänka att jag har helt klart sett sämre föreställningar gjorda av betalda skådespelare. Visst, det finns dalar och toppar i föreställningen, men generellt så håller det riktigt hög klass. Det gäller även kören och dansarna och det är med viss förvåning jag konstaterar att föreställningen varade i tre timmar.

Men det märks att det är premiär. Replikerna satt där de skulle, absolut, men omtagningarna blir till en början inte speciellt kreativa och känns ibland något forcerade. Men i andra akten lossnar det ordentligt. En styrka med omtagningar är att det ger möjligheten att skapa minnesvärda scener som inte står med i manuset. På uppmaning av publiken skildrar två skådespelare hur det skulle se ut om två kameleonter vandrade in på ett kafé.

Men låt för guds skull inte en skådespelare spela lik under en halv akt. Det lockar fram de mest bisarra önskningarna från publiken.