Strax före dagens kostymgenomdrag har de båda skådespelarna som ska gestalta Jonathan och Skorpan i "Bröderna Lejonhjärta" tränat sig darriga på Stadsteaterns gym.

– Det är en del nervositet som måste ut nu. Men både Ronny (Danielsson, regissör) och alla andra här på teatern är så stöttande, så jag känner mig ändå trygg, säger Peshang Rad som ska göra Jonathans roll.

– Vi gör våra roller personliga, utifrån oss själva och vår relation. Ronny ser till att vi är lojala med arvet efter Astrid Lindgren och hennes episka berättelse, säger Gustav Lindh, som gestaltar Skorpan.

Artikelbild

| Modiga bröder. Jonathan, spelad av Peshan Rad och Skorpan, gestaltad av Gustav Lindh, tar upp kampen mot ondskan i Törnrosdalen i uppsättningen av "Bröderna Lejonhjärta" på Uppsala stadsteater.

"Det finns saker som man bara måste göra även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort" är ett citat från boken som blivit bevingat. Det är en fantasysaga som inte bara handlar om syskonkärlek, utan också om mod. I den är Karl, kallad Skorpan, en liten pojke som är döende. Storebrodern Jonathan lugnar honom med berättelser om vad som kan komma efter döden, i landet Nangijala. Av olika orsaker dör båda bröderna, men återses i "sagornas och lägereldarnas tid" i idylliska Körsbärsdalen. Men i Törnrosdalen strax bredvid härjar en ond förtryckare, Tengil, som har draken Katla. Bröderna tar tillsammans upp kampen mot ondskan.

Gustav Lindh var praktikant från Teaterhögskolan i "Den goda människan i Sezuan" på Uppsala stadsteater förra året och Peshang Rad hade en roll här i "Tjock-Steffe" för ett par år sedan. Men de har inte jobbat tillsammans förut.

– Det är fantastiskt, vi lärde känna varandra ungefär en månad före repetitionerna startade då våra vägar korsades i Stockholm. Och så fördjupas vår vänskap hela tiden, säger Peshang Rad.

– Vi tar med mycket från det i vår gestaltning. Jag tänker inte så mycket på att jag spelar en nioåring, men desto mer på att min rollfigur förhåller sig till en storebror, spelad av Peshang, säger Gustav Lindh.

Artikelbild

| Regisserar. Ronny Danielsson, som tidigare regisserat flera musikaler i Uppsala, gör också regin för "Bröderna Lejonhjärta", som har en stor mängd musikinslag.

Regissören Ronny Danielsson har regisserat några av Uppsala stadsteaters verkligt stora publiksuccéer under senare tid, som musikalerna "La Cage aux folles" och "Speleman på taket" . Han berättar att han till föreställningen av "Bröderna Lejonhjärta" har inspirerats av japansk mangakultur.

– Det finns med stråk av det androgyna och det handlar om starka barn som slåss mot ondska i båda fallen. Men det är ändå bara frågan om inspiration. Jag ser det som viktigt att återskapa Astrid Lindgrens värld för bröderna Lejonhjärta på scenen. Men en uppdaterad sådan.

Artikelbild

| Maskspel. Skorpan, Gustav Lindh, tar upp kampen mot ondskan med hjälp av hästen Grim i "Bröderna Lejonhjärta" på Uppsala stadsteater.

I Martin Chocholouseks scenografi är den världen en magisk låda mitt på stora scenen som Ronny Danielsson kallar "ett himmelsrum". På taket av den härskar ondskan i form av riddare Tengil. Med hjälp av ljus, rök och slime (!) skapas draken, en bild som var och en får omforma sin fantasi.

Musiken till föreställningen är nykomponerad av Martin Östergren och Mathias Venge. Regissören samarbetade med dem även till sin uppsättning av "Ronja Rövardotter", som ska ha nypremiär på Kulturhuset stadsteatern 25 januari 2018.

Artikelbild

| Scenpoesi. Efter döden hamnar bröderna Lejonhjärta i landet Nangijala och dess Körsbärsdal som gestaltas så på Uppsala stadsteater.

– "Bröderna Lejonhjärta" är inte en musikal, men det finns mycket musik och en del sång med i föreställningen, förtydligar Ronny Danielsson.

– Astrid Lindgrens berättelse är så komplex. Redan 30 sekunder in i handlingen, när Skorpan frågar sin bror om döden, hamnar vi i svåra ämnen. Men också i poesi. Det finns något för alla åldrar , från 7 - 8 år och uppåt hur långt som helst att ta till sig i berättelsen. Och jag menar att den landar ljust, att bröderna hoppar vidare till nästa dröm om ett land där ingen ondska finns.