13.25: Att kalla Kulturnatten för just en kulturnatt stämmer inte riktigt då det händer saker i Uppsala hela dagen. Som fäktning vid Riddartorget, Rickard Vesterberg från Bälinge var en av dem som fäktades under dagen. Uppsala historiska fäktskola har cirka 50 medlemmar i Uppsala. Och de höll till på Riddartorget vid domkyrkan.

15.00: I OD-borgen ordnades tangokurser under Kulturnatten.

– Det är en väldigt trevlig stämning, nere vid vattnet där vi har varit. Jag är dansintresserad och ville gå hit, säger Joakim, en av de som deltog i tangon.

Artikelbild

| Elever från Uppsala Waldorfskola underhöll Kulturnattens besökare med en eldshow i Botaniska trädgården.

Enligt instruktörerna är tango något annat än det du ser på Let’s dance. Kursdeltagarna för lära sig att tango inte är jazzigt, utan rakt och stringent och det gäller att tänka på hållningen. De börjar med att gå i takt, och lyfta sig i håret.

18.00: Det var 60 år sedan filmen Mannekäng i rött spelades in på Forumgallerian. Under Kulturnatten hade en liten salong dykt upp i den nyrenoverade gallerian och alla röda säten var fyllda med människor.

UNT träffar Robert i kön till filmen.

– Det fanns inte så mycket att välja på. Hoppas den är bra, säger Robert som inte sett klassikern förr.

Artikelbild

| Artisten Rhys uppträdde på Uppsala konsert och kongress, trots en rejäl förkylning.

19.00: Ljuset släcks och artisten Rhys drar i gång på Uppsala konsert och kongress. Hon inleder med låten Too good to be true. Rhys berättar i mellansnacket att hon har en rejäl förkylning, men hon kör på ändå. Trots en skrovlig röst så jobbar svenskamerikanskan för att lyfta taket och släppa in sensommarnatten.

20.00: Det är ett späckat program när Kulturnatten firar 30 år. Det var Författarstafett på Missionskyrkan med bland annat tidigare Livets Ord-medlemmen och numera prisade journalisten Thomas Arnroth, det var riddarspel i Odinslund och utomhusbio som visade Tårtgeneralen vid Skeppskajen som lockade flera hundra besökare. Man kunde också lära sig mer vinyl- och ölkulturen i Bryggeri Ångkvarn fram till midnatt.

Artikelbild

| Rhys inledde med låten Too good to be true.

20.40: Spelade det återförenade Uppsalabandet Amanda Om Natten spelar ”I en spegel” på Fyriskällan. Det var en hög kvalitet på både musik och mellansnack på bandets spelning.

21.25: Uppsala Waldorfskola höll i den traditionella eldshowen.

Artikelbild

| Hedvig Grenfeldt gör en fågel på Kaleidos papier mache-workshop, med sig har hon mormor Anna Figell.

Kom i tid, uppmanade de besökarna till på sin hemsida. Värt att minnas till nästa år. På plats var det mörkt och många deltagare.

Det fanns ljus, det var finstämt.

Artikelbild

| Uppsala dansakademi på Forumtorget.

Som ett överdådigt luciatåg.