Mats Bergström fick en förfrågan av Vänföreningen Österbybruks herrgård om han ville ta dit kollegor för att spela tillsammans med honom själv under rubriken "Mats Bergströms salong", en konsertserie som ska löpa parallellt med andra evenemang i herrgården under året.

– Det känns väldigt roligt. I min värld arbetar man mycket med mindre föreningar men att en förening ställer upp och jobbar med en hel konsertserie på det här sättet känns ovanligt, säger Mats Bergström.

Konsertseriens första säsong består av två konserter under våren och två i höst. Första gästen är violinisten Cecilia Zilliacus, som kommer till herrgården 16 februari för att spela musik av bland andra Franz Schubert.

Artikelbild

| Gitarristen Mats Bergström bor i Alunda och ser fram emot att bidra till det lokala musiklivet.

Mats Bergström bor sedan många år i Tuna utanför Alunda och ser fram emot att bidra till det lokala musiklivet i Uppland. Konserterna kommer att hållas i en sal i herrgården som tar in 80-90 personer.

– Det blir en av kvaliteterna, att det blir så nära och intimt. Jag ska verkligen anstränga mig för att det ska bli mysigt.

Den intima inramningen kommer också att påverka valet av musik.

– Schubert kommer till exempel att återkomma. Det är ju musik tänkt för ett litet format, musik som hittar hem bra i det lilla rummet. Det kommer inte att bli så mycket "högtaleri" och mikrofoner och så, utan det blir rakt och nära, inga konstigheter.

På årets andra konsert, 6 april, är sångaren Mikael Samuelsson gäst. Då står visan i fokus. Främst blir det musik av Olle Adolphson, också av Evert Taube, Birger Sjöberg och Bellman. Hösten inleds sedan med operasångaren Olle Persson, 5 oktober, och då återkommer Schubert i programmet. Sist ut blir Lill Lindfors 9 november.

– Vi har inte spikat programmet med Lill Lindfors ännu, men det lär bli lustfyllt. Vi har gjort allt möjligt tillsammans, jag har ju spelat med henne i 25 år.

Det finns planer för ytterligare en säsong i konsertserien, men det är ännu inte helt klart.