Personalen på Biotopia, biologiska museet i Vasaparken i Uppsala, kläckte idén om att gestalta sceniskt allt vad djur och växter kan ha för sig för att se till att släktet lever vidare. De tog kontakt med Gottsunda dans & teater och där fanns AnneLee Vikner anställd till och med maj. Hon har nu skrivit manus och regisserat pjäsen med den kittlande titeln "Snusket i naturen".

– Jag tyckte det var ett svårt men roligt uppdrag att försöka gestalta det här med blommor och bin, säger AnneLee Vikner.

Hon är annars frilansande skådespelare som bland annat har arbetat med Försvarsmakten, Polishögskolan, Kriminalvården och har gjort uppdrag för Länsstyrelsen. Hon driver produktionsbolaget Tornet productions, skriver egna pjäser och producerar, samt är projektledare. Bland annat har hon spelat kafépjäser på Ofvandahls konditori och barnföreställningar i skogen som "Riddare Pappiljott", förutom att hon varit anställd vid Uppsala Stadsteater och Gottsunda dans & teater.

Artikelbild

| Sexologi. Ensemblen i "Snusket i naturen" repeterar på Biotopia. På lördag har föreställningen urpremiär.

Till det här projektet fick AnneLee Vikner hjälp av Emil V. Nilsson, som är docent i evolutionsbiologi och vetenskapspedagog knuten till Biotopia.

– Pjäsen "Snusket i naturen handlar om mångfald, sex och kön i växt- och djurvärlden. Och ibland är det inget sex eller inget kön bland arterna, ibland är det sex på alla möjliga vis, förklarar AnneLee Vikner.

Handlingen är uppbyggd som en talkshow där Dr Pil bjuder in en ung och framgångsrik professor, Blomqvist, för ett samtal. I det dyker bland annat Uppsalas storhet inom naturens sexliv upp, nämligen 1700-talsvetenskapsmannen Carl von Linne. Han var ju den första att ordna in växterna i ett sexualsystem baserat på deras antal ståndare och pistiller. Det blir också lite andra gäster från "Paradis hotell" i talkshowen.

– Men även publiken bjuds in till samtalet i studion, säger AnneLee Vikner.

Artikelbild

Ensemblen består av ungdomar och anställda vid Gottsunda dans & teater. En av rollerna görs av musikalartisten Emil Nyström. I de övriga finns Nicolas Reveco Skoknic, Mina Trost, Karin Allgulin Sjölin, Hans Wärnsberg, Karen Monie, Sara Waller och AnneLee Vikner själv. Sofia Gabrielsson har gjort koreografi. Kostymören Lotta Enbrand har "fått fria tyglar" i att skapa denna natursnuskvärld och arternas utstyrsel. Det är ingen småbarnsteater, föreställningen har en åldersgräns på 15 år.

"Snusket i naturen" har premiär på Biotopia 17 maj. Ytterligare en ges 17 maj och en till 24 maj.