– Det här är en sång för alla som inte kan vara tysta längre. Öppna dörren. Öppna gränserna.

Sångaren Tomas Karlsson är tydligt engagerad i frågan. Han arbetar också på Academicum AB i projektet Korta vägen där han hjälper nyanlända akademiker att få jobb i Sverige. Han sitter också i kommunfullmäktige för Feministisk initiativ

– Jag har demonstrerat, hållit tal, träffat och skrivit brev till riksdagsledamöter för att få dem att rösta bort lagarna. Vi måste upprätta människovärdet igen.

Artikelbild

| Singel. Alma Janawi medverkar på Uppsalagruppen Rhymes nya låt "Refugees welcome".

Samtidigt som hans tidigare band Frantic Sunday tagit en paus på obestämd tid släpper det nya bandet Rhymes sin första låt på svenska. På låten får bandet förstärkning av Alma Janawi, flykting från Syrien som nu startat sitt nya liv i Sverige, en av dem som Tomas Karlsson mött i sitt jobb.

– Jag träffade Alma i maj, hon flydde efter att hennes fönster sprängts av en IS-bomb. Nu sjunger vi tillsammans för människovärdet.

Ytterligare förstärkning på låten bjuder systrarna Emelie och Josefin Hebbe på, piano respektive cello.

Annars består Rhymes förutom Tomas Karlsson på sång av Adam Ehlert på trummor, Oscar Lindeberg på bas samt Erik Eklund på gitarr. Gruppen har hunnit med en del spelningar, bland annat som förband till Laakso. Onsdag 16 november spelar Rhymes på Vox och 22 november på PSB.