När skådespelarna på Uppsala stadsteater går på sommarsemester så är det inte bara avkoppling och vila som hägrar. Många ägnar sig åt andra teater-, tv- eller filmproduktioner. Men inte alla – Jakob Fahlstedt tar plats i kommentatorshytten på arenor som Friends och Tele 2 arena.

– Jag har jobbat med lokal sportjournalistik på olika P4-kanaler de senaste 15 åren. Sedan fyra år jobbar jag extra på P4 Stockholm och refererar matcher i sin helhet på webben. I sommar blir det fokus på fotbollsmatcher i både herr- och damallsvenskan. Det är direktsändningar som går att höra i Sveriges Radio-appen eller via hemsidan, säger Jakob Fahlstedt.

Att han ägnar sig åt den sysslan beror främst på ett gediget sportintresse. Det är roligt helt enkelt plus att det blir ett litet ekonomiskt tillskott.

– Vi vet att sändningarna är uppskattade av dem som lyssnar. Många vill ju bara höra "sin" match refererad och då är vi det givna valet. Man kan befinna sig på en helt annan plats i världen och ändå följa hur det går för AIK till exempel, säger Jakob Fahlstedt.

I slutet av juli samlas stadsteaterns skådespelare igen och börjar jobba med höstens produktioner. Under det senaste spelåret hade Jakob Fahlstedt roller i "Det sjunde inseglet" och "Big fish". I höst spelar han Karl i släktdramat "3 vintrar" och Jussi i "Bröderna Lejonhjärta" som åter sätts upp.

– Jag ser fram mot bägge pjäserna – både att få jobba med regissören Anna Suša i "3 vintrar" och att åter få göra "Bröderna Lejonhjärta" som ju blev en riktig publiksuccé förra gången.