JAZZ. Det verkar som om den svenska jazzen är inne i en stigande högkonjunktur. För någon vecka sedan kom E.S.T. och Oddjob med var sitt magnifikt album och nu är det Bobo Stenson Trios tur. Nya albumet Cantando är en fullträff.
Först och främst är det en triumf i samspel. Bobo Stenson har varit en av landets absolut främsta på piano i många år och har en rad av eminenta inspelningar bakom sig. Säker framför sig också. Hans distinkta spelstil där han gärna blandar in element från konstmusiken och folkmusiken bland jazzens alla uttryck blir till en helt egen blandning.

Kontrabasisten Anders Jormin är en veteran och det är förstås inte förvånande att han tillför så mycket här, inte minst som kompositör av två stycket. Hans utnyttjande av basens hela register (och lite till) betyder mycket.
Dessa båda grundstenar i svensk jazz har fått sällskap av en storslagen överraskning, Sandvikensonen Jon Fält, numera bosatt i Gysinge, trumslagare excellente. Han blev Alice Babs stipendiat förra året förresten.

Tillsammans gör dessa tre herrar en musik över alla gränser. Bland kompositörerna finns förutom bandmedlemmarna namn som Alban Berg, Ornette Coleman och Don Cherry. Klangvärlden är stor och global och Cantando är ett album som kommer att leva länge, länge.
Ta snarast hit denna trio till Uppsala.