Hösten 1967 presenterades den nybildade kvartetten i saligen avsomnade Bildjournalen, fotograferad sittandes på varsin öltunna i källarvalvet till en krog. Det läckra fotot finns med på konvolutet till nya, 50-årsjubilerande skivalbumet med den hoppfulla titeln ”Things are getting better”.

Och ursprungskvartetten är remarkabelt nog intakt, det vill säga Claes Janson, Jan Wärngren, Björn Sjödin och Thomas Lindroth. Väl inarbetade är också John Högman och Bosse Broberg, kompletterade av Anders Johansson som tillkom 2004, samt nyaste medlemmen Hampus Adami.

Att de musicerat på flera olika håll genom åren torde ha bidragit till den vitalitet som gruppen alltjämt utstrålar – på nya albumet med en skön lekfullhet och genomgående en fin kvalitet på soloinpassen, i en repertoar som spänner från äldre melodigods, country och Thelonius Monk, till Sting och en mjukbluesig variant av Prince’s ”U got the look” med snygga gitarrlicks från Anders Johansson.

Här finns mycket att njuta av, alltifrån Claes Jansons skönt patinerade bluesstämma till Björn Sjödins alltid smidiga rytmspel. Men det är helheten som blir till det uppfriskande, avspända groove som definierar Good Morning Blues.

Bästa spår: ”Blue Monk”