I den kategorin finns lokala Beat Funktion, som haft framgångar ända borta i USA. Nya albumet heter ”Green Man” och musiken och texterna är skrivna av klaviaturisten Daniel Lantz. Denna gång har man ett antal gästvokalister med på albumet. Vad sägs om namn som Viktoria Tolstoy, Claes Janson, Jasmine Kara, Adé och Alicia Olatuja?! Och Dennis Elliott, son till ikonen Dionne Warwick.

Musiken är som vanligt i gränslandet mellan funkjazz, soul och 70-talsmarinerd disko. Bandet har hitta helt rätt med sitt tunga, suggestiva beat utfört av samspelade basisten Pal Johnson och trummisen Jon Eriksson med god hjälp av kapellmästaren Lantz och gitarristen Johan Öijen - och alla dessa duktiga sångare. Då har man dessutom i bandet solister som Karl Olandersson på trumpet och Olle Thunström, tenorsax. Det här riktigt bra musik för både dansfötterna och hjärnan.

Mycke’ sång blir e’. Återväxten känns tryggad. Ett nytt, hett namn är Ellen Andersson som på debutalbumet ”I’ll be seeing you” visar upp en imponerande mognad och närvaro. Tillsammans med sin gitarrdrivna kvartett framför hon mer eller mindre kända sånger ur standardrepertoaren men gör dem fräscha igen. Hon har den där speciella rösten som gör att man bara måste lyssna. Associationerna går till ikoner som Billie Holiday, inte illa av en debutant. Med gäster som trumpetaren Peter Asplund och saxofonisten Oilly Wallace blir det än bättre.

Bra röst har också Monika Hoffman, om det än låter lite mer traditionellt om hennes album ”Let’s run away”. Spear fiol dessutom. Och skriver musiken själv, eloge. Albumet är inspelat i Boston med amerikanska musiker, bland andra saxofonisten Paquito D’Rivera, och mixat i New York och ljudet är superbt också. Flera låtar här förtjänar att tas upp även av andra artister, en favorit är balladen ”For a while”.

Fast alla kvinnor inom jazzen sjunger inte, även om det ibland förefaller så. Cecilia Persson är inhyrd kompositör hos Norrbotten Big Band och det är ett imponerande jobb hon gjort på albumet med just namnet ”Composer in residence”. Intrikata och underfundiga stycken som man förstår att den skickliga ensemblen verkligen fått jobba med.

Det är en bra uppvärmning inför lyssningen av Amazonas femte album, ”Deep talk”. Sättningen med två blåsare och bas & trummor tas till vara fullt ut i en expressiv och skickligt framförd musik.