Under ett besök i Arjeplog, där Izabelle Nordfjells lillebror studerade, stötte fotografen på sonen från en skogssamefamilj. När hans föräldrar kom för att hämta honom hade de en två veckor gammal ren med sig i bilen. Izabelle Nordfjell fann situationen så lustig att hon bytte nummer med familjen. När hon sedan under den pågående utbildningen i bildjournalistik vid Nordens Fotoskola fick temat ”Jag och mitt djur” som examensuppgift, tog hon kontakt med familjen.
– För ganska exakt ett år sen flyttade jag upp dit och bodde hos dem i två och en halv månad, säger Izabelle Nordfjell.

Resultatet av tiden i Arjeplog visar hon under Kulturnatten i form av en serie fotografier. Bilderna skildrar den verklighet som skogssamefamiljen lever i, en verklighet som är en helt annan än Izabelle Nordfjells.
– Jag hade ingen kunskap om samer innan och tror att det är många som inte har någon större koll, trots att de är Sveriges urinvånare, säger hon.
Under tiden hos renskötarna fick Izabelle Nordfjell följa med i deras liv som hon beskriver som tufft och slitsamt. Fotografierna är intima skildringar av familjens gemenskap och starka band, både med varandra och med renarna.
– De lever för renen som allt de gör handlar om den. Jag var där under slaktperioden så det var mycket blod och jag trodde att det skulle vara otäckt. Men det är så naturligt för dem att det blev det för mig med.

Izabelle Nordfjell levde och sov med familjen i ett rum som alla samsas om. Det i kombination med att hon hjälpte till med vardagssysslor gjorde att hon snabbt kom dem nära inpå livet, något som underlättade i fotograferandet av deras liv.
– Det som var svårt med att bo så tätt inpå var att man verkligen blir en av dem. I början var det inga problem att ta bilder, men det blev svårare ju närmare jag kom, säger Izabelle Nordfjell som ibland tog turer till brodern i Arjeplog för att få distans.

Artikelbild

Med utställningen vill hon förmedla familjens verklighet för de som inte har upplevt den.
– Dokumentärfotografi handlar för mig om att förmedla och berätta en historia genom bilderna, säger Izabelle Nordfjell.
Fotoutställningen Sápmi - Sameland visas på Galleri London fram till den 18 september.