”Sedan jag var ett litet barn har jag lyssnat på honom och jag kan alla hans låtar utantill. När det gäller kurder och Kurdistan finns det egentligen bara en människa att tänka på”, sade komikern och festivalens konferensier Shan Atci, när han presenterade kvällens huvudakt, musikern Sivan Perwer.

För ett år sedan arrangerade Kurdiska kulturcenteret i Uppsala, som även i år stod för arrangemanget, den första upplagan av den mångkulturella Culturofestivalen. Men till skillnad från i fjol hade föreningen hela Vaksala torg till sitt förfogande. En uppgradering modell större, i jämförelse med fjolårets Fyris torg.

”Det är kurdisk tid som gäller i kväll”, förklarade Shan Atci när han en halvtimme försenad klev upp på den soliga scenen och invigde den mångkulturella festivalen.

Artikelbild

Inledningsvis var publiken något gles, men i takt med att timmarna gick anslöt allt fler till det soldränkta torget. Eftermiddagen inleddes med en boliviansk folkdans, där en stilig herre klädd i svart hatt, fransiga stövlar och poncho, tillsammans med en kvinna i grön–röd–blommig klänning, visade upp den bolivianska dansen cueca.

En eritreansk dansgrupp tog därefter över taktpinnen och försökte tappert få publiken att klappa i takt. Gensvaret var tyvärr inte direkt öronbedövande.

Men festivalen innehöll inte bara skratt och dans.

”Hur länge man än är här kommer man fortfarande ses som en invandrare. Men jag har ju vandrat klart”, sade den iransk-svenska komikern, skådespelare och författaren Zinat Pirzadeh när hon entrade scenen. Hon uppmanade alla i publiken att reflektera över sina fördomar.

Artikelbild

“För alla vi har faktiskt dem, fördomarna”, sade hon.

Med en ljudkuliss av afghansk musik framförd av Hayat Ibrahimkhel, arabisk av Bilal Shaaban och persisk av Maziar Ahmad fortlöpte festivalen, samtidigt som de åldersspridda åhörarna samtalade och umgicks. Under stora delar av kvällen var musiken näst intill sekundär i förhållande till det sociala.

Artikelbild

På klassiskt festivalmanér väntade arrangörerna av Culturofestivalen med sina huvudakter, Perwer och rapparen Ken Ring, till slutet av kvällen. Inför en storpublik inledde Sivan Perwer sin konsert, men framförandet fick ett abrupt slut på grund av ett kraftigt regn – och åskoväder.

Sent på lördagskvällen var det fortfarande oklart huruvida festivalen skulle kunna återupptas. Festivalens arrangörer meddelade att Ken Ring skulle trotsa ovädret och göra ett försök på scenen. Men några minuter senare tilltog ovädrets styrka och arrangörerna blåste av föreställningen.