Basen dånar ut genom högtalarna. Viktor Axberg, mer känd som Viktor Ax, nickar sitt huvud i takt till musiken. Rapparen Abidaz hårda röst får den lilla studion i Boländerna att vibrera.

– Det är hårt och mörkt, säger Viktor Ax och vrider ner volymen på mixerbordet.

I onsdags släppte Uppsalaproducenten Viktor Ax sin ep ”Dom som aldrig hör”. Det är hans andra officiella släpp i år och ytterligare en ep är inplanerad till slutet av året.

– Egentligen gör jag mest det här för att det är kul. Men eftersom den förra gick bra så är jag lite nervös över att den här inte ska kunna leva upp till förväntningarna. Men det löser nog sig, säger han och förklarar att den stora fördelen med att producera en hel skiva under eget namn är att man som producent har kontroll på projektet från start till mål.

Ep:n gästas, precis som förra gången, av en rad välkända namn. Bland annat artister som Abidaz, Pato Pooh och omdebatterade Dani M. Ett antal mindre kända rappare, så som Enes, Rez, DeyDey och Rawa, hörs också på den sjuspåriga plattan.

– Jag har försökt ta upp fler nya talanger än på den jag släppte i våras. Etablerade i artister i all ära, men som producent är det roligast att ta upp helt nya namn och få nya talanger att skina.

– Men skulle jag göra en ep med enbart okända namn så hade den nog inte gått så bra. Det gäller att ha en mix för att få uppmärksamhet.

Enligt Viktor Ax är det däremot ingen större skillnad på att arbeta med en etablerad artist och Gottsunda-rapparen Rawa, som debuterar på skivan.

– Bara för att man är ny på rapscenen betyder det inte att man inte är rutinerad. Innan artisterna släpper sin första officiella låt så har de ofta tio års erfarenhet från studion ändå. Rawa kommer hit som vilken artist som helst och skriver raderna och lägger verserna i båset, förklarar han.

Viktor Ax berättar att han tillbringar i princip all vaken tid i sin lilla studio i Uppsala. Ofta i sällskap av svenska rappare så som Labyrint, Mwuana, Ken Ring och Dani M.

– Svensk hiphop har varit väldigt stark den senaste tiden, men jag tror att faktiskt att det kommer att dö ut igen. Förr eller senare. Så är det med allt, det går i vågor. Just därför försöker jag passa på att producera så mycket som möjligt just nu.

– Man får äta så länge det går.

Fotnot: Viktor Ax har releasefest för "Dom som aldrig hör" på klubben Fall15 på Svartbäcksgatan, i morgon lördag.