"Jag är på bio!" Så lyder det textade automatsvaret jag får när jag exakt på utsatt tid ringer Micael Dahlén. Skumt, men å andra sidan har jag läst i hans bok, "Kaosologi" att han satt i system att avmåstefiera, alltså tagit bort en massa måsten i sitt liv. Det är ju en alldeles utmärkt idé, så länge man själv inte är måstet som tas bort.

Ringer upp igen.

– Det är bara min telefon som skickar meddelanden slumpmässigt. Men kanske är det på bio jag borde vara, säger han som till vardags är ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm men nu sitter i bilen.

När det blir kö brukar han passa på att mindfullnessa.

Han lever som han lär. Och i en mycket vidare bemärkelse än de flesta av oss. Det är som om han ser sitt eget liv som ett psykologisk experiment.

Han undrar över saker mest hela tiden och nöjer sig inte med att ställa frågan varför, allt måste prövas.

– Att avmåstefiera har jag testat på mig själv och det fungerade. Men för säkerhets skull lät jag en hel drös före detta studenter från Handelshögskolan också testa. De är ju mitt i karriären, har ansvarsfyllda jobb och familj. Det gick lika bra för dem. Alla överlevde, ingen fick sparken eller behövde skilja sig. Dessutom mådde de bättre, de upplevde att de hade fått mer kontroll över sina liv och mer fritid, säger Micael Dahlen.

Vilka måsten tog de bort ur sina liv?

– Det konstiga var att alla började i hemmet. Tvättstugan och städning minskade de ner på. Liksom sträckan som de joggade. Och de bjöd hem folk utan att hemmet var tipptopprent medan andra träffade folk på restaurang istället för hemma.

Men tvättstugan?

– Där har jag ett generellt tips. Använd jeans, de ska ju inte tvättas så ofta och finns i en massa olika utföranden. Om du googlar kan du till och med hitta jeansunderkläder, fast just de vill man kanske tvätta ofta ändå, säger han och tillägger att det går inte att ta bort alla måsten. Men ett måste mindre om dagen kan göra skillnad.

Att bacondejta skriver han också om i boken. Och det handlar om att det finns en dejtingapp där man skriver in hur man föredrar sitt bacon: knaprigt, mjukt, svart eller fett.

– Det låter löjligt, men har sin poäng.

Så bacondejt är ett lyckorecept?

– Ja, på sitt sätt. Ett förhållande handlar mest om att få de små vardagliga sakerna att fungera. Ofta är vi lite väl fokuserad på att de stora sakerna ska stämma.

Ikväll ger han ståuppföreställningen: "Kaosologi – I huvudet på Micael Dahlen" på Reginateatern. Att föreställningen och boken har samma titel ska man inte dra för höga växlar på.

– Boken och showen har samma namn men är ingen ohelig allians. Under showen tar jag upp mer galna saker som är sprungna ur mitt eget huvud, sånt som jag inte vågat berätta varken i boken eller på mina ekonomiföreläsningar. Det som händer på scenen hoppas jag ingen kan hålla mig till svars för.

Han lovar att inte ge några pekpinnar. Det han vill, är att få oss att tänka till och kanske inse att vi kan förändra våra liv om vi verkligen vill.

Läs mer: Han ändrade 40 vanor på ett år