Förra sommaren dansades det runt 50 kvällar i Stadsträdgården när Uppsalas dansföreningar stod för olika kvällar. Men bakom allt fanns och finns två personer, som brinner för att göra Uppsala till en dansens sommarstad: Henrik Eriksson och Rebecka Liljefors.– Vi vill ge dansglädje till alla, säger Rebecka Liljefors.

Själv är hon, liksom eldsjälen och startmotorn Henrik Eriksson, en inbiten tangofantast, som allra helst dansar argentinsk tango. Men på dansgolvet i Stadsträdgården har danslystna personer möjlighet att få pröva på många andra former av dans under sommaren. Ofta arrangeras prova-på-dans och ofta är danskvällarna utan entré.

Henrik Eriksson och Rebecka Liljefors har startat föreningen Uppsala Danspaviljong. Namnet är för tillfället missvisande, eftersom det bara finns ett golv av trä, nära Parksnäckan.– Men vi vill och hoppas att det ska byggas en stor och ståtlig paviljong, säger Rebecka Liljefors med Uppsala kommun och kanske andra sponsorer i tankarna.

Tak över huvudet behöver Uppsalas dansanta invånare och hitresta dansare ha när det sommarregnar, konstaterar hon.– Dans är en kulturyttring som man inte deltar passivt i. Dans är för alla och ålder spelar ingen roll. Vi vill skapa en mångkulturell danspaviljong! Redan nu skapar olika dansföreningar sina danskvällar, men vi hoppas att ännu fler föreningar ska vara aktiva. Och kanske även ordna kringaktiviteter, säger Rebecka Liljerfors, som tillsammans med Henrik Eriksson organiserar verksamheten och ger stöd och uppmuntran till engagerade dansföreningar.